Statsminister Stefan Löfven vill inte se ett lika stort mottagande som 2015, om det blir en ny flyktingvåg från Afghanistan.
Statsminister Stefan Löfven vill inte se ett lika stort mottagande som 2015, om det blir en ny flyktingvåg från Afghanistan. Bild: Beate Oma Dahle

Löfven om flyktingvåg från Afghanistan: ”Vi ska aldrig tillbaka till 2015”

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan riskerar att leda till en ny, stor flyktingvåg. Sverige kommer i så fall inte att ta emot lika många flyktingar som 2015, slår statsminister Stefan Löfven (S) fast i en intervju med DN.

ANNONS
|

Bilder från Kabul har visat hur människor desperat försöker lämna staden och landet. Om det blir en ny flyktingvåg till Europa kommer Sverige att ha ett mindre mottagande än efter Syrienkriget 2015, säger statsminister Stefan Löfven (S) till DN.

– En sak ska vi vara väldigt klara över: vi ska aldrig tillbaka till 2015. Där kommer inte Sverige att hamna igen.

LÄS MER:Mur ska stoppa afghanska migranter

Fler kan fly Afghanistan

Exakt vilka konsekvenserna för flyktingströmmarna blir av utvecklingen i Afghanistan är i nuläget osäkert. Det konstaterar Stefan Löfven, samtidigt som han kallar situationen i landet för ”väldigt allvarlig”.

– Man måste ha respekt för att det är mycket svårt att förutse hur läget kommer att utvecklas. Det kan förstås bli fler som lämnar sina hem och då sannolikt i första hand till andra områden inom Afghanistan och i närområdet. Men vi kommer förstås att följa utvecklingen mycket noga.

ANNONS

LÄS MER:Sara är fast i Kabul – får ingen hjälp från Sverige

”Amnesti är inte regeringens politik”

Vänsterpartiet har lyft frågan om en amnesti för de afghanska asylsökande som redan finns i Sverige. Det finns dock ett svagt politiskt stöd för en amnesti bland riksdagens partier i övrigt.

– Amnesti är inte regeringens politik. Men som säkerhetsläget är i Afghanistan i dag skickar inte Migrationsverket tillbaka människor dit, säger Stefan Löfven till DN.

LÄS MER:Barnfamiljen inifrån Kabul: ”Ett koncentrationsläger – folk väntar på att dödandet börjar”

LÄS MER:Kvinnor lovas rättigheter – inom sharia

LÄS MER:Löfven: Vi överger inte det afghanska folket

ANNONS