Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Löfven: Migration och brott har ett samband

Statsminister Stefan Löfven (S) kopplar samman migration med brottsutvecklingen. Samtidigt poängterar han att det inte är detsamma som att koppla ihop brottslighet till hudfärg eller religion.

ANNONS

Under dagens partiledardebatt i riksdagen sade statsminister Stefan Löfven (S) för första gången att en stor migration har ett samband med brottsutvecklingen.

– Med en stor migration där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser. Det är glasklart. Vad jag vill undvika och vad vi ska vara oerhört noga med, det är att inte koppla ihop brottslighet automatiskt till hudfärg, eller religion, sade statsminister Stefan Löfven (S) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Uttalandet var ett svar på en fråga från SD:s partiledare Jimmie Åkesson om han inte ser ett samband mellan stor invandring och växande kriminalitet.

ANNONS

I en intervju med SVT:s Aktuellt utvecklar Löfven resonemanget:

– Om man har en migration som innebär i storleksordningen att man inte klarar av integrationen, ja, det är klart då blir det så att man får sociala spänningar i ett samhälle, och det är inte bra.

Migrationen har varit för stor tidigare, anser statsministern.

– Ja, vi har haft det. Och det är därför regeringen som jag leder har sett till att ändra migrationspolitiken. Vi har haft en sådan migration att vi inte klarar integrationen tillräckligt bra.

Löfven beskriver att om barn ser för många vuxna som inte är i arbete så tror man att det är det normala, vilket i längden skapar sociala spänningar.

– Det är ett problem. Det är därför den regering jag leder lade om migrationspolitiken så nu tar vi emot betydligt färre, säger Stefan Löfven till SVT.

ANNONS