LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson presenterade ett fempunktsprogram för jämställa villkoren inom kvinnodominerade branscher.  Bild: Olof Ohlsson
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson presenterade ett fempunktsprogram för jämställa villkoren inom kvinnodominerade branscher. Bild: Olof Ohlsson

LO:s krav: "Kvinnor ska inte ha ett skitarbetsliv"

LO gör en satsning på att kvinnodominerade yrken ska få jämställda villkor. På tisdagen presenterade man en fempunktsplan inför den kommande mandatperioden.
– Kvinnorna ska inte behöva ha ett skitarbetsliv, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

På första maj kallade LO till presskonferens i Gothia Towers vid Korsvägen, för att presentera krav och satsningar inför den kommande mandatperioden.

Ett av kraven gäller att man vill satsa på välfärden i landets kommuner.

– Om man är i Göteborg så ser man väldigt tydligt att medborgarna är missbelåtna. Man tycker att det finns välfärd som inte funkar tillräckligt bra, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Därför vill man att nästa regering skjuter till 70 miljarder kronor till Sveriges kommuner och landsting (SKL). Det ska företrädesvis finansieras av ett skatteskifte, snarare än att kommunalskatten höjs.

– I dag har vi nästan inga skatter som riktar sig mot dem som har bäst inkomster. I dag betalar du högre skatt om du tjänar dina pengar som undersköterska i Sollefteå än det du tjänar på börsen i Stockholm, förklarar Karl-Petter Thorwaldsson.

LÄS MER: Allt från första maj i Göteborg

Men den största förändringen man kräver är tydliga satsningar inom kvinnodominerade yrken, som i dag inte har jämställda villkor jämfört med andra mansdominerade branscher.

Fem krav för att stärka arbetande kvinnor

LO presenterar ett fempunktsprogram som man från och med första maj och under hela kommande mandatperiod kommer driva för att få igenom:

• Ge del- och visstidsanställda rätt att kunna säga upp sig direkt. Samt förbättrad möjlighet till vidareutbildning och en rimlig inkomst under studietiden.

• Ta bort de otrygga anställningar som drabbar kvinnor på dagens arbetsmarknad. Det handlar dels om allmän visstid och så kallade SMS-anställningar. Ett annat sätt att komma åt problemen ska vara en högre arbetsgivaravgift för anställningar som inte är tillsvidare.

• Arbetslöshetsförsäkringen måste kraftigt förbättras, eftersom många kvinnor i dag inte lyckas kvalificera sig till a-kassan. Det ska vara lättare att få rätt till a-kassa om man jobbat deltid under kortare period.

• Kvinnor ska få rätt till barnomsorg på kvällar och helger. På så sätt ska man kunna jobba på andra tider än 8-17.

• Höja pensionen så att den motsvarar 70 procent av lönen. Dessutom kräver man att staten ska höja inbetalningarna till pensionen med två procent.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att kvinnor allt för länge varit på efterkälken när det kommer till trygga rättigheter på arbetsmarknaden, och nu kan man inte fortsätta skjuta upp på åtgärderna.

– Skillnaden mellan män och kvinnor i arbetslivet är gigantisk. Det är bättre att säga det 2018 än att inte säga det alls, säger han.

Kan inte förstå S svaga opinionsstöd i Göteborg

På tisdagseftermiddagen kommer Karl-Petter Thorwaldsson att vara Socialdemokraternas huvudtalare på Götaplatsen.

LÄS MER: Schyman: "Arbetarrörelsen har varit unken"

Partiet, har i Göteborg, haft ett motigt år med avhopp så väl som försvagad ställning i opinionen, enligt GP/Sifos senaste lokala väljarbarometer.

– Jag läste faktiskt undersökningen och har lite svårt att förstå det här stämningsläget. Vi åker ut till Göteborg hela tiden för att beskriva dess framgång. Nästa år är det stor sannolikhet att Göteborg går om Stockholm som det län som exporterar mest, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han säger att det nu är väldigt viktigt att man att tydliggör för väljarna varför ett maktskifte inte skulle gynna Göteborg.

Samtidigt menar han att mycket kan komma att ändras fram till valdagen.

– Man fordrar ju att man de här kommande månaderna verkligen tar fajt, så att man förstår vad som står på spel om man får ett borgerligt Göteborg. Vi får se om vi kan peppa dem på första maj här i eftermiddag, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.