Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson håller tal under SSU:s kongress på Stockholmsmässan i Älvsjö.

LO och SSU: 70 miljarder till välfärden

SSU och LO kräver i ett gemensamt utspel att regeringen satsar 70 miljarder kronor på välfärden under nästa mandatperiod. Dessutom vill de se en ny skattereform för att öka jämlikheten.

- Det är dags att de allra rikaste i Sverige betalar mer till välfärden. Vanligt folk ska inte stå för notan när välfärdens behov växer, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som talar på SSU-kongressen.

Enligt Socialdemokraternas ungdomsförbund och LO räcker inte de 20 miljarder kronor till välfärden som finansminister Magdalena Andersson (S) utlovade i Almedalen.

- Det krävs ökade statliga resurser till kommuner och landsting för att utveckla välfärden, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Fram till 2022 bör regeringen satsa 70 miljarder, och en stor del bör läggas redan före valet, anser Thorwaldsson.

Högre skatt på kapital

LO och SSU vill också att regeringen ger en garanti för att kommuner och landsting inte ska behöva välja mellan nedskärningar i välfärden och kraftigt höjd kommunalskatt när den egna ekonomin försämras. Och det ska inte enbart handla om att bibehålla dagens nivå, utan även om att kunna satsa och utveckla välfärden.

När en ny skattereform utformas vill SSU och LO ha högre beskattning av kapital än förvärvsarbete. Skattesystemet ska präglas av principer om omfördelning, progressivitet och effektivitet.

Karl Petter Thorwaldsson passar också på att ge en känga till finansminister Magdalena Andersson (S), apropå förslaget om en ny skattereform.

- Hon pratade om detta redan före förra valet, men inget har hänt, så det har varit en viss senfärdighet, säger han till TT.

Kritiserar enkla jobb

I sitt inledningstal kritiserade Thorwaldsson Svenskt Näringslivs idéer om enkla jobb.

- Jag tänker aldrig under några omständigheter teckna under ett kollektivavtal som ger lägre lön till människor födda i något annat land, sade han under stormande applåder från SSU-delegaterna.

Han vill hellre "utbilda människor till bra jobb med schyssta löner än att ge dem hittepå-jobb som Svensk Näringsliv kallar enkla jobb".

- De vill ha folk som håller upp dörrarna. Men vi har ju haft automatiska dörrar sedan 1970-talet. Jag tror att det är så att de här näringslivsgubbarna har så jävla dålig utstrålning att dörrarna inte öppnas för dem, säger Thorwaldsson.