LO ger allt mindre pengar till Socialdemokraterna

Allt färre arbetare röstar i dag på Socialdemokraterna. Nu vänder också facket S ryggen – i form av minskat ekonomiskt stöd. På tio år har partibidraget från LO:s förbund minskat med åtta miljoner kronor, visar en kartläggning från tidningen Arbetet.

ANNONS

Bara fem av LO:s 14 förbund ger i dag partibidrag till Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna vilket kan jämföras med 2017 då åtta förbund gav partibidrag, enligt tidningen Arbetet.

På tio år innebär det en minskning från 10,2 miljoner kronor 2010 till 2,3 miljoner kronor förra året, 2020.

Kommunal har dragit in

Kommunals ordförande Tobias Baudin föreslås till ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Kommunal slutade ge partistöd till S 2020.
Kommunals ordförande Tobias Baudin föreslås till ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Kommunal slutade ge partistöd till S 2020. Bild: Christine Olsson/TT

Ett av de förbund som valt att satsa pengar i en egen fond för medlemmarna i stället för att skicka dem till S är LO:s största förbund, kvinnodominerade Kommunal.

– Det kändes omodernt att ge pengar till ett politiskt parti, säger förbundets valledare Katarina Berggren till Arbetet.

Kommunal slutade ge pengar till S så sent som förra året. I ledningen för Kommunal då var Tobias Baudin, som inom kort väntas avgå för att i stället väljas till ny partisekreterare för Socialdemokraterna.

ANNONS

LÄS MER:Tobias Baudin föreslås bli ny partisekreterare för S

”Tagit varandra för givna”

Avgående statsminister Stefan Löfven (S) sa nyligen i en intervju med GP att en av de saker han tycker att partiet skött för dåligt de senaste åren är det facklig-politiska samarbetet. Han menar dock att det nu börjar förbättras.

– Tidigare har vi både från politiken och facken nog tagit varandra lite för givna under för lång tid, sa han.

I valet 2018 röstade 37,8 procent av LO:s medlemmar på S jämfört med 52 procent 2014. Framför allt är det männen som lämnat till förmån för Sverigedemokraterna.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS