LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbild.
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbild.

LO: Dags för regeringen att leverera

Det är hög tid att regeringen börjar leverera utlovad välfärdspolitik, anser LO inför finansminister Magdalena Anderssons (S) debut som huvudtalare för Socialdemokraterna i Almedalen.

ANNONS
|

- Det är väldigt stor oro i Sverige för hur välfärden ska vara i framtiden. Många tror att skolan inte fungerar, att ungarna får sämre förskola och att mamma och pappa inte får plats på äldreboenden, säger Karl Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, till TT.

- Det är verkligen hög tid för S att visa att man tänker garantera välfärden i framtiden och det kommer att kosta rätt mycket. Vi kan inte ta ut det i höjd kommunalskatt, det måste komma från statlig finansiering, säger Thorwaldsson.

ANNONS

- Jag hoppas att Magdalena Andersson tar chansen i Almedalen.

Inte lova allt

Thorwaldsson påminner om LO:s förslag om att investera 70 miljarder i välfärden fram till 2021.

- Man kan inte lova allt på en gång, men man måste visa vägen redan i höstbudgeten.

Han säger att han under våren har hört ungefär samma oro på de arbetsplatser han besökt. Det handlar om undran om sjukvården går att lita på framöver, även för LO-medlemmar, finns det äldrebostäder eller äts resurserna upp av invandringen.

- För att den frågan inte ska behöva ställas behöver regeringen tillföra mer resurser, säger LO-ordföranden och vill se fler resurspåslag i stil med de extra tio miljarder som regeringen och riksdagen lade på i kommunbidrag 2015 och framåt.

ANNONS

Thorwaldsson avstår

Thorwaldsson "gör en Löfven" i år och avstår från politikerveckan. Den restaurang som LO i flera år har hyrt under Almedalsveckan för att kunna ha seminarier och utfrågningar i har i år tagits över av Sverigedemokraterna, vilket inte kan undgå någon som rör sig i politikerveckans område. SD bjöd över LO som fick flytta till ett mindre ställe intill.

TT

ANNONS