Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tillsammans med förre ordförande Wanja Lundby-Wedin före Thorwaldssons förstamajtal på Norra Bantorget i Stockholm.

LO-basen: Fritt fall för Moderaterna

Moderaternas kontakter med Sverigedemokraterna risades grundligt när LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson förstamajtalade på Norra Bantorget i Stockholm. LO kräver också 70 miljarder till välfärden och vad man kallar utbildningsjobb för nyanlända.

Karl-Petter Thorwaldsson inledde första majfirandet i strålande vårsol i Sundbyberg. Han fortsatte senare till det lika soliga Norra Bantorget i centrala Stockholm, där enligt arrangörerna runt 8 500 personer hade samlats.

Moderaternas beslut att närma sig Sverigedemokraterna är ett samarbete som enligt Thorwaldsson kommer sluta i fritt fall. LO-ordföranden tycker inte att M-ledaren Anna Kinberg Batras motstånd mot Le Pen i Frankrike rimmar särskilt väl med vad han beskriver som hennes närmande till SD.

Thorwaldsson tog i sina båda tal också upp nazismen, fascismen och Sverigedemokraternas bildande och säger att "nu stoppar vi Sverigedemokraternas inflytande för gott".

- Svensk fackföreningsrörelse kommer aldrig under några omständigheter att vika ner sig från hotet från fascismen. Vi har vunnit förr och vi kommer att vinna igen, sade Thorwaldsson.

Miljarder till välfärd

Thorwaldssons tal i övrigt kretsade kring två förslag, ett om 70 miljarder kronor till välfärden fram till 2021. LO-ordföranden lyfter fram behov inom barnomsorgen, i skolan, i sjukvården och äldreomsorgen.

- Det här möjliggör för kommuner och landsting att kunna nyanställa lite över 100 000 personer. Det är ungefär där vi tror att det behövs för att vi ska ha en trygg välfärd även i framtiden, säger han till TT.

Pengarna ska inte tas från kommunalskatten, utan komma som statsbidrag.

- I dag har vi extremt låg beskattning på förmögenhet och kapital, så vi tycker att det är rimligt att de som äger mycket pengar och har mycket kapitalavkastning får bidra mer, säger han.

TT: Är förslaget realistiskt?

- För fyra år sedan när vi föreslog att man skulle öka investeringarna med 70 miljarder sade alla att det inte skulle gå. I september förra året meddelade Magdalena Andersson att hon stimulerat ekonomin med 70 miljarder, säger Thorwaldsson och fortsätter:

- Jag är övertygad om att det här kommer att bli verklighet i Sverige säger han.

Praktik eller jobb

Det andra förslaget handlar om tidiga praktikplatser eller jobb för nyanlända.

- I dag väntar man till hela cv:t är färdigt innan man får ett första jobb. Det tar väldigt lång tid, ofta sju–tio år. Vi tycker att man ska ha arbetslivet som utgångspunkt, att man börjar i jobb och sedan bygger man cv:t under tiden som man arbetar.

Förslaget ser Thorwaldsson inte som en kostnad, även om platserna skulle vara helt statligt subventionerade.

- Eftersom staten har en alternativkostnad att försörja de som inte kommer ut i arbetslivet, så blir kostnaden för staten låg i förhållande till om man ska gå sju–tio år innan man får jobb, säger han.