Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ljust läge för Socialdemokraterna

SIFO: Socialdemokraterna tar ett kliv uppåt till 35 procent i GP/Sifo:s väljarbarometer. Framför allt tar man väljare från Moderaterna som får sin lägsta siffra på tre år.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna var 30-procentspartier i valet 2010. I dagens GP/Sifo är Moderaterna nere på 27,3 procent och Socialdemokraterna uppe på 35 procent.

För Socialdemokraterna är förändringen från förra månaden statistiskt säkerställd och det är partiets högsta nivå sedan juni 2011. Moderaternas nivå på 27,3 procent är partiets lägsta sedan januari 2010.

Dagens siffror lär komma som en oväntad överraskning inte minst för de drygt 2 000 förtroendevalda moderater som nu i två dagar fått förnyad kraft och inspiration på partiets ”Sverigemöte” i Karlstad.

På motsvarande sätt lär S-siffrorna stärka de socialdemokrater som nu laddar för partiets kongress i Göteborg om drygt två veckor.

När Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo, granskar siffrorna visar det sig dessutom att de väljare Socialdemokraterna vunnit framför allt är personer under 50 år och tjänstemän och att de främst kommer från Moderaterna.

– Det går bra för Socialdemokraterna, de har ökat i alla områden, men det är tydligt att de har sitt gamla problem kvar med storstadsområdena.

Socialdemokraterna har som tidigare starkast stöd utanför de tre storstadsområdena och det skiljer tio procentenheter gentemot övriga landet. I Göteborgs- och Malmöområdena har Socialdemokraterna kring 30 procent men bara 24,3 procent i Stockholmsområdet.

Sett till blockställningen ligger de tre rödgröna partierna med 49,7 procent inte långt från absolut majoritet och de har dragit ifrån allianspartierna som har 40 procent.

För övriga partier har inga större förändringar skett. Miljöpartiet pendlar kring 10 procent och Sverigedemokraterna ligger ganska konstant på en 9-procentnivå. Det betyder också att båda ligger bättre till än sina valresultat.

Motsatt läge gäller för de tre mindre regeringspartierna. Korvgrillningen och beslutet om nya gemensamma arbetsgrupper hemma hos Annie Lööf i Maramö ser inte ut att ha gett dem något lyft i opinionen.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger nu stadigt under fyraprocentsspärren. Det är framför allt till Moderaterna som deras väljare har gått.

Hur populär moderatledaren Fredrik Reinfeldt är framgår också av artikeln härintill.

Att räkna ut Centerpartiet och Kristdemokraterna från riksdagen är däremot alldeles för tidigt, bedömer Toivo Sjörén.

– Om de inte fortsätter hamna ännu lägre finns det nog tillräckligt mycket andrahandsväljare att få stödröster från. Men på sikt måste varje parti kunna förstå väljarna och ta sig in av egen kraft.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.