På måndagen möttes Folkhälsomyndighetens personal av ljus och blommor utanför entrén. Manifestationen genomfördes av bland andra förskoleläraren Andreia Rodrigues.
På måndagen möttes Folkhälsomyndighetens personal av ljus och blommor utanför entrén. Manifestationen genomfördes av bland andra förskoleläraren Andreia Rodrigues. Bild: Privat

Ljusmanifestation i protest mot Folkhälsomyndigheten

En stor mängd blommor och tända gravljus mötte medarbetare på Folkhälsomyndigheten när de kom till jobbet på måndagen. "Till minne av alla som har dött och kommer att dö på grund av FHM:s rekommendationer" var budskapet.

ANNONS
|

Hyllningarna till statsepidemiolog Anders Tegnell blir allt mer kreativa. Från sånger och skyltar till Facebookgrupper, planscher och tatueringar.

LÄS MER:Här förevigas Anders Tegnell som tatuering

Men Tegnell och myndigheten där han arbetar har också sina belackare.

– Man hör hela tiden om att Anders Tegnell får blommor, men inget om att många inte litar på honom.

Andreia Rodrigues ligger bakom en Facebookgrupp där personer som är kritiska till den svenska, mindre tvingande coronakampen samlas. Natten mot måndagen placerade de ut mängder av ljus och blommor vid ingången till Folkhälsomyndigheten i Stockholm. Där fanns också en skylt: "Till minne av alla som har dött och kommer att dö på grund av FHM:s rekommendationer".

ANNONS

– Vi vill inte börja något krig utan bara visa att det är människor det handlar om, säger Andreia Rodrigues.

LÄS MER:Agnes Wold: "Kan inte förstå dem som varit kritiska mot Folkhälsomyndigheten"

Andra experter

Andreia Rodrigues är övertygad om att Sverige hade haft lägre dödssiffror om vi valt den strängare väg som vissa andra länder tagit, och pekar bland annat på att ingen av sportlovets Italienresenärer var tvungna att sitta i karantän när de kom hem till Sverige.

Anders Tegnell och hans kollegor är experter på detta. Varför ska man tro på er och inte dem?

– Det finns många experter i världen som gör annorlunda bedömningar. Ja, Anders Tegnell är egentligen perfekt för jobbet, men man verkar ha börjat fel och nu vill man inte erkänna att det blivit katastrof.

Den svenska motiveringen har varit att en total nedstängning bara kan pågå under en viss tid och att smittspridningen kan ta fart igen när man lättar på restriktionerna. En begränsad nedstängning bedöms däremot kunna pågå mycket länge.

Det kan ju bli så att andra länder kommer i kapp våra dödssiffror.

– Det tror jag också. Men det handlar inte bara om hur många som dör, utan hur man dör. Utan hjälp, själva på äldreboenden.

Men äldreboendena är ju kommunens ansvar, inte Folkhälsomyndighetens.

ANNONS

– Det är lite typiskt för Sverige, att det är någon annans ansvar. Det kanske är kommunens ansvar men riktlinjerna kommer ju från Folkhälsomyndigheten. Och de som dör får betala priset.

På frågan om det inte är för tidigt att jämföra dödstal hänvisar Andreia Rodrigues till en försiktighetsprincip som finns inom EU:s regelverk.

– Det är bara i framtiden vi kommer att få veta vilken väg som var den bästa, men Sverige har redan fått så mycket folk att lida i onödan, och det är det som är problemet för oss framför allt. Det handlar inte bara om siffrorna.

LÄS MER:Därför lär de svenska dödstalen skrivas upp i framtiden

LÄS MER:Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

Snoriga barn

Andreia Rodrigues jobbar själv inom förskolan. Hon tycker inte nödvändigtvis att de borde stänga helt, men efterfrågar bättre riktlinjer.

– De vi har är löjliga. Att man ska skicka hem barn med minsta symptom? Jag skulle vilja uppmana någon på Folkhälsomyndigheten att komma till förskolan och hitta ett barn som inte nyser, hostar eller är snorigt.

Christer Janson är presschef på Folkhälsomyndigheten. Han uppger att de tar manifestationen på allvar men vill inte säga om och i så fall hur den påverkar dem.

– Vi ska titta närmare på vad det handlar om. Allt som kan ha med säkerhetsfrågor att göra går vi till botten med. Men det var ju inget formulerat hot mot oss.

ANNONS

Vad tänker du om formuleringen på skylten?

– Vi är en myndighet som många är intresserade av. Som vi såg idag på siffrorna har vi generellt stort förtroende hos allmänheten. Detta är kanske en eller några som tycker annorlunda.

LÄS MER:Sjunkande förtroende för äldrevården

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS