Studenttider i Sverige. Arkivbild.
Studenttider i Sverige. Arkivbild.

Ljus på kränkningar efter "fuckgirl"-anmälan

"Årets fuckgirl" utsågs på en skolbal i Skåne och den förtalsåtalade eleven som läste upp utnämningen får snart domen. Men många fall av sexuella kränkningar och dåligt språkbruk i skolor kommer tyvärr aldrig upp till ytan, enligt Sveriges Elevkårer.

ANNONS
|

Gymnasietiden var på väg att ta slut och det firades med en stor bal i maj. Men dagen blev allt annat än festlig för en kvinna som fick en av studentkommitténs utnämningar. En 19-årig elev läste upp motiveringen till "årets fuckgirl", en utnämning som kvinnan fick ta emot inför runt 400 elever.

"Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår” är en del av motiveringen.

- Självklart blir man förbannad över att det här sker, särskilt under sådana här tillställningar. Det ska ju vara en rolig tid inför studenten, säger Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges Elevkårer.

ANNONS

Eleven mådde dåligt av händelsen och kontaktade familjen för att bli hämtad.

- Först blev det tyst, det var som att folk blev chockade över att det var så grovt. Sedan ropade han upp mitt namn och kallade upp mig på scen. De satte på mig en banderoll och gav mig motiveringen inramad, sade kvinnan under rättegången enligt Sydsvenskan.

"Tjejtjusare"

Kvinnan berättade att folk pekade och skrattade, och att hon kände sig förnedrad. Inför rätten förklarade hon att det som hände fortfarande påverkar henne.

Hur kvinnan skulle reagera i samband med utnämningen var inget som den misstänkte 19-åringen reflekterade över innan priset delades ut, enligt förhöret med honom i domstolen. Och inte heller under tiden för uppläsningen. Men den åtalade 19-åringen säger sig ha förstått det efteråt, när han hörde att kvinnan blivit ledsen, och han har bett om ursäkt.

I polisförhör säger den misstänkte mannen att han var onykter vid uppläsningen, men också att utnämningen "årets fuckgirl" är opassande. Samtidigt förklarade 19-åringen under rättegången att det inte är något kränkande att utses till "årets fuckgirl" då man strax före delade ut pris till "årets fuckboy". Eleven som fick den utnämningen ska, enligt skolans rektor, ha sett det som en merit och inte velat polisanmäla händelsen.

ANNONS

- I min uppfattning är ”fuckboy” att man är populär, en tjejtjusare, säger 19-åringen, som åtalats för grovt förtal.

För att göra nomineringarna jämställda ska studentkommittén även ha tagit med den kvinnliga motsvarigheten.

- Då blir det en direkt motsats, att man är en killtjusare, säger 19-åringen – som skrev huvuddelen av motiveringen och säger sig ha hämtat inspiration från den populära norska tv-serien "Skam" där en av rollfigurerna beskrivs som "fuckboy".

Försvarsadvokaten argumenterade, rapporterar Sydsvenskan, för att orden har en annan innebörd för "den yngre generationen" och i det sammanhanget är socialt accepterade. Men åklagaren ser särskilt allvarligt på händelsen eftersom integritetskränkande uppgifter av sexuell art lästes upp.

Hoppas på förändring

Sveriges Elevkårers ordförande tycker det är väldigt bra att det gjordes en anmälan efter händelsen på skolbalen i Malmö i maj.

- Ett stort problem är ju att många händelser inte kommer upp till ytan. Vi får hoppas att domen ger ett utslag som kan leda till något positivt framöver, säger Lina Hultqvist.

ANNONS

Hon vet inte om liknande utnämningar har skett på andra skolor, men slår fast att den typen av ord och uttryck förekommer. Skolledare och lärare behöver generellt mer kompetens och verktyg för att hantera sexuella kränkningar på ett bättre sätt – och eleverna behöver lära sig var gränsen går och faktiskt anmäla, anser hon.

- Vi får inte tro att det här är en enskild händelse. Det är ett strukturellt problem med sexuella trakasserier och kränkningar i landets skolor, säger hon.

- Inte minst visade metoo-rörelsen det.

TT

Fakta: Sexuella trakasserier i skolan

Barn och elever har rätt, enligt diskrimineringslagen, att inte bli trakasserade eller sexuellt trakasserade vare sig av någon vuxen på skolan eller av andra barn eller elever. Så snart någon anställd på skolan får veta att en elev känner sig trakasserad ska skolan utreda vad som har hänt och vidta följande åtgärder:

1. Anmäla: Om personalen får kännedom om att ett barn eller en elev har upplevt eller upplever sig utsatt för trakasserier i samband med verksamheten, är de skyldiga att informera rektorn som i sin tur ska informera huvudmannen.

2. Utreda: Skyldigheten att utreda uppstår så snart någon i personalen får kunskap om att någon upplever sig utsatt.

3. Åtgärda och stoppa fortsatta trakasserier:

4. Följa upp och utvärdera åtgärderna.

5. Dokumentera.

Källa: Diskrimineringsombudsmannen

ANNONS