Ljummet stöd från VU

ANNONS
|

Till slut kom beskedet – Håkan Juholt har verkställande utskottets förtroende att sitta kvar– vad säger du om beslutet?

Det var tydligen inget lätt beslut för verkställande utskottet att fatta, annars hade de inte diskuterat det i sex timmar. Det har ju också varit väldigt många oklara och motstridiga besked kring vad som hänt och hur Håkan Juholt hanterat det. Säkert fanns det mycket som Socialdemokraternas mäktigaste politiker, VU-ledamöterna, ville reda ut. Inte minst har de velat se en trovärdig plan från Håkan Juholt kring hur han tänkt reparera sitt skadade förtroende.

Men det är intressant att de VU-ledamöter som hittills yttrat sig inte har uttalat något helt oreserverat stöd för Håkan Juholt. De står bakom hans strategi att resa runt i landet, för att tala med folk och återställa sitt anseende. Formuleringarna öppnar för att VU kan backa, om människor inte verkar övertygas av Juholts försäkringar.

ANNONS

Åklagaren meddelar också att förundersökningen mot Håkan Juholt läggs ned. Är faran över för Juholt nu?

Nej, den här krisen har vuxit till att handla om mycket mer än den ursprungliga frågan om hyresersättningen. När Håkan Juholt framträdde på en pressträff strax före fyra på fredagseftermiddagen ansåg han att han bara gjort ett fel, och det var den fulla ersättningen för den gemensamma bostaden. Möjligen kunde det också finnas frågetecken kring en reseräkning, medgav Juholt. Men hans partimedlemmar har ju yttrat kritik på en rad andra punkter. Om Håkan Juholt bara tänker vända blad när förundersökningen läggs ned kan medlemmar och sympatisörer tycka att han inte tar deras oro på allvar.

Vad har Håkan Juholt för möjligheter att vinna tillbaka sitt partis, och svenska folkets, förtroende?

Det blir svårt. Mona Sahlin har ju levt med det som kallats Tobleroneaffären i över 15 år. Ändå var hon en känd och populär politiker när det hände. De flesta svenskar vet inte mycket mer om Håkan Juholt än det de läst om honom den senaste veckan. För partimedlemmarna handlar det dessutom om många andra saker. Den senaste veckan har det poppat upp en massa frågor till ytan som tidigare inte diskuterats så öppet inom socialdemokratin. Nu har plötsligt en rad tunga socialdemokrater ifrågasatt Juholts ledarskapsförmåga, kompetensen hos tjänstemännen runt honom, de många svajiga beskeden i politiska frågor och annat som delar av partiet tidigare retat sig på i det tysta.

ANNONS

Hur mycket har socialdemokratin skadats av det här?

Bilden av partiet har skadats för lång tid framåt. Det har varit en kedja av händelser, från Libyenbråket, via skuggbudgeten, till den här veckans turer, som alla gett intryck av ett osäkert och splittrat parti. Håkan Juholts främst tillgång inledningsvis var att han återgav partiet självförtroende och entusiasm, samtidigt som han själv symboliserade folklighet och socialt engagemang. På en vecka är det helt bortsopat. Och inom partiet växer bråket om vems fel det är.

Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) ansvarar för den omedelbara ledningen av partiets verksamhet. VU består av sju ordinarie ledamöter och sju suppleanter som väljs av partikongressen.

Ordinarie ledamöter:

Håkan Juholt, partiordförande.

Carin Jämtin, partisekreterare.

Wanja Lundby Wedin, ordförande för LO.

Elvy Söderström, kommunalråd i Örnsköldsvik och ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland.

Helén Fritzon, kommunalråd i Kristianstad och ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

Sven-Erik Österberg, riksdagsledamot från Västmanland och ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland.

Mikael Damberg, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.

ANNONS