Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Livstidsdömda Johanna Möller tillbaka i rätten

Fängelse på livstid. Det blev straffet för Johanna Möller i tingsrätten. De ansåg att det var bevisat att hon låg bakom mordet på maken, pappan och mordförsöket på mamman. Nu startar rättegången i hovrätten. Johanna Möllers förhoppning – att frias. Något hon försöker göra genom att dra ner på expojkvännens trovärdighet.

På morgonen den fjärde augusti förra året fick Johanna Möller besök av polisen. De berättade att hennes föräldrar hade attackerats i sommarstugan i Arboga. Pappa Göran var död och mamman vårdades på sjukhus för sina svåra skador.

När polisen gick väckte hon den dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi och sa att hon trodde att båda föräldrarna skulle vara döda. Sedan gav hon Mohammad Rajabi några örfilar.

Några timmar senare kom polisen tillbaka och ställde frågor till Johanna Möller. Enligt Mohammad Rajabi grät flickvännen under polisens besök. Men när de gått skrattade hon i stället och frågade "spelar jag bra?".

Göran mördades av sin dotter, enligt tingsrätten. Bild: Privat
Göran mördades av sin dotter, enligt tingsrätten. Bild: Privat

LÄS MER: Polisen misstänker: Göran, 68, mördades av sin dotter

Livstid och 14 år

Det var Johanna Möller och Mohammad Rajabi som låg bakom dådet i sommarstugan, enligt tingsrätten. I augusti dömdes Möller till fängelse på livstid och Rajabi fick fängelse i 14 år för mordet och mordförsöket.

Tingsrätten skrev i domen att någon "som inte var främmande för mord antingen hade något att vinna på att makarna NN dog eller helt enkelt fattat agg till makarna NN och av det skälet ville att de skulle dö". Enligt rätten finns det bara en person i utredningen som stämmer in på den beskrivningen – Johanna Möller.

Tiden innan mordet hade hon kommit i konflikt med föräldrarna. De hade sagt upp hennes lägenhet, skulle sälja sommarstugan mot hennes vilja och hade tänkt att skriva ett testamente där dottern inte skulle få lika mycket som först var tänkt. 

Även om hon inte var den som högg det sovande paret ansåg rätten att hennes delaktighet var så stor att hon skulle dömas som gärningsman och inte bara anstiftare eller medhjälpare.

LÄS MER: Arbogakvinnan: "När blev jag en massmördare?"

Mohammad Rajabi har erkänt

Medan Johanna Möller har nekat till all inblandning har Mohammad Rajabi erkänt att han knivhögg dem:
– Jag Mohammad Rajabi född XX, erkänner mord, och det är Göran och sedan försök till mord när det gäller NN, sa han i förhör och fortsatte:
– Det var jag tillsammans med Johanna som har utfört det.

Han berättade att Johanna Möller körde honom till sommarstugan, gav honom en kniv och han gick in i bostaden och attackerade dem. Enligt tingsrättens dom var det med "23 respektive cirka 24 olika hugg- och sårskador" mot överkroppen.

Han sa att hon hade tjatat om att han skulle ta livet av föräldrarna under en längre period:
– Hon sa till mig, "du måste gå och mörda mina föräldrar", sa han i polisförhör.

Mohammad Rajabi har erkänt att han knivhögg paret. Bild: TT
Mohammad Rajabi har erkänt att han knivhögg paret. Bild: TT

LÄS MER: Johanna Möllers knep för att bli fri - som alla misslyckades

Maken dog ett år tidigare

Under utredningen rörande attacken mot Johanna Möllers föräldrar blev det känt att hennes make också dött vid sommarstugan i Arboga. Detta nästan exakt ett år tidigare. Han hittades död i vattnet och polisen avskrev det hela som en drunkningsolycka.

Försäkringsbolaget If misstänkte dock att brott kunde ligga bakom hans död. Johanna Möller hade tecknat en livförsäkring på maken bara ett halvår innan hans död. Pengarna, runt två miljoner kronor, begärde hon sedan ut kort efter att han avled.

Försäkringsbolagets utredare ansåg att det fanns många omständigheter kring det hela som inte gick ihop och valde att inte betala ut några pengar. Tillslut beslutades Åklagarmyndigheten att inleda en förundersökning rörande mord, bland annat.
Johanna Möller blev huvudmisstänkt.
– När blev jag en massmördare? utbrast Johanna Möller i ett förhör när hon fått veta att polisen misstänkte att hon även dödat sin make.
– Helt plötsligt, allen och sudden har jag blivit så djävligt kriminell, en seriemördare. Det känns som brotten haglar över mig så jag har lite svårt och ta det på allvar för att det här finns inte i mitt liv, fortsatte hon.

LÄS MER: Rajabi: Från 14-årig skomakare till mördare

Anstiftade mordet på maken

När åtalet väcktes mot Johanna Möller och Mohammad Rajabi för dådet i sommarstugan 2016 åtalades Johanna Möller även för mord på sin make "genom dränkning eller kvävning". Brottet ska, enligt åklagarna, ha begåtts "tillsammans och i samförstånd med annan eller andra". Men någon annan åtalades inte för dådet.

Västmanlands tingsrätt ansåg att det "vid en samlad bedömning måste kunna hållas för visst att Johanna Möller var inblandad i mordet på NN". De ansåg dock inte att det kommit fram exakt hur maken mördades eller om några andra personer än deras gemensamma barn befann sig i sommarstugan kan man inte "säkert säga att Johanna Möller agerade på ett sätt som gjorde henne till gärningsman eller ens medhjälpare. Däremot måste hon i vart fall ha anstiftat mordet". De dömde henne därför anstiftan av mord.

Livstidsdömd. Bild: TT
Livstidsdömd. Bild: TT

LÄS MER: Johanna Möller skyldig till mord

Överklagade

Medan åklagarna var nöjda med tingsrättens dom valde Johanna Möller och Mohammad Rajabi att överklaga.

Johanna Möllers advokat skrev bland annat i överklagandet att de yrkar på att hovrätten "ogillar samtliga åtalspunkter" mot Johanna Möller och att hon inte ska dömas till "någon påföljd alternativt en lindrigare sådan".

Rörande makens död står det i överklagandet att det inte är fastställt hur han dog och att det måste kunna uteslutas att han inte begick självmord.

I sitt överklagande lades också mycket kraft på att få ner trovärdigheten för Mohammad Rajabi. De skriver att han ändrat sina uppgifter flera gånger och "justerat när det passar hans version eller annats kan vara fördelaktig för honom". De skriver vidare att det inte kan uteslutas att "han anger henne för att flytta fokus från sitt eget handlande".

LÄS MER: Dömd till livstids fängelse efter sommarstugemorden

Många obesvarade frågor

Mohammad Rajabi vill även han dömas till "ett kortare fängelsestraff".
Samtidigt krävde anhöriga till dödsoffren högre skadestånd.

På tisdagen startar rättegången i Svea hovrätt i Stockholm. Experter har uttryckt att det finns många obesvarade frågor, bland annat rörande mordet på maken. 
– Där bevisläget inte är så glänsande starkt, har tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem sagt till TT.

Han fortsatte:
– Hade man haft enskilt att ta ställning till den tidigare makens död så tror jag att det hade varit nästintill omöjligt.

Texten fortsätter nedanför livebevakningen

LÄS MER: Stjärnadvokaten: "Har präglats av råhet och grymhet"

Sommarstugan i Arboga där allt utspelat sig. Bild: TT
Sommarstugan i Arboga där allt utspelat sig. Bild: TT

Svensk rättshistoria

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz har tidigare sagt att detta är ett mål som kommer att gå till svensk rättshistoria och uttryckte att tingsrättens dom var väntad:
– Handlingarna har präglats av råhet, hänsynslöshet och grymhet. Det finns även planering och motiv med i bilden. Även om något brott skulle ogillas i hovrätten så kommer inte påföljden att ändras. Mordet på hennes pappa och mordförsök på hennes mamma är brott som har riktas mot två gamla människor, i deras hem, de har varit totalt försvarslösa, våldet är synnerligen grymt och skadebilden omfattande. Båda måste ha upplevt en fruktansvärd dödsångest.

Rättegången beräknas pågå fram till början av februari.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.