Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Livstidsdömd för mord får resning

År 2005 dömdes Kaj Linna för det uppmärksammade Kalamarksmordet - mot sitt nekande. Nu har han beviljats resning av Högsta domstolen. - En klump i halsen och en i magen, säger hans advokat Thomas Magnusson till TT om känslorna efter beskedet.

En kväll i april 2004 misshandlades två bröder på en gård i Kalamark utanför Piteå. Den äldre av bröderna var ute i ladugården och matade djuren när han överfölls och misshandlades svårt. Han ska även ha bundits och fått tunga säckar över sig. Han fick så allvarliga skador att hans liv inte gick att rädda.

Mördaren fortsatte sedan in i boningshuset. Här misshandlades och hotades den yngre brodern. Han skadades svårt.

Innan gärningsmannen försvann från platsen stal han några tusen kronor från bröderna.

Det tog drygt ett och ett halvt dygn innan någon hittade den skadade brodern och hans döde storebror.

Pekades ut av bekant

Kaj Linna pekades ut som mördare av en bekant som påstod att han planerat att en stöt mot bröderna som ryktades ha gott om pengar. Vittnet kunde ge en detaljerad bild av de påstådda brottsplanerna och dessa ska sedan ha stämt i så stor utsträckning med bevisningen i fallet för att utredarna skulle rikta alla sina misstankar mot just Kaj Linna.

Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mord och grovt rån i både tingsrätten och hovrätten.

Men Kaj Linna har från början hävdat att han är oskyldig.

Nu, tolv år efter, tingsrättens dom har han fått resning.

I sitt beslut skriver Högsta domstolen att de: "bifaller KLs ansökan om resning i fråga om ansvar för mord och grovt rån, skadestånd till [brottsoffret] SL samt påföljd. Målet ska i de resta delarna på nytt tas upp av hovrätten”.

Nya uppgifter är avgörande

I ett pressmeddelande skriver HD att det kommit in nya uppgifter och nytt material som ska visa att huvudvittnet nu lämnar uppgifter som avviker från uppgifter som han tidigare lämnat. Huvudvittnets uppgifter har varit avgörande för den fällande domen. I och med osäkerheten kring uppgifterna anser HD att de nya uppgifterna "får betydelse för bevisvärdet av hans utsaga".

"Det finns därför mot bakgrund av vad som har kommit fram synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om den dömde mannen har begått brotten".

I väntan på att Hovrätten för Övre Norrland ska ta upp fallet ska Kaj Linna vara kvar i fängelse: "Högsta domstolen meddelar inte något beslut om att stoppa verkställigheten av fängelsestraffet i avvaktan på hovrättens behandling av målet".

– Det här var väldigt skönt. Fast egentligen har jag en klump i halsen och en i magen. Det är samtidigt lite sorgligt, säger advokat Thomas Magnusson till TT och fortsätter:
– Jag har trott på det hela tiden, men när HD beviljade ett målsägarbiträde till den överlevande brodern kände jag vittring på ett annat sätt.

De nya uppgifterna ska huvudvittnet ha lämnat till journalister. Bland annat har podcasten "Spår" ägnat flera avsnitt åt att granska vad som egentligen hände. För reportrarna ska då huvudvittnet ha berättat en ny version om omständigheterna kring mordet.

En av reportrarna, Anton Berg, skriver på Twitter: "Extra roligt att HD trycker på nya bevisningen som #spår tagit fram om vittnet "Nils"".

Något som även kollegan Martin Johnson konstaterar:

 

 

"Ganska cool"

Anton Berg berättar för GP att han inte pratat med Kaj Linna om beslutet än i och med att han sitter på ett så säkerhetsklassat fängelse att det inte bara är att lyfta luren och ringa till honom.
Men han var i kontakt med Kaj Linnas anhöriga inför beslutet:
– Han har varit ganska cool och har skrivit "I morgon kommer beskedet som ska fria mig". Han har ju varit övertygad om sin egen oskuld och tycker att allt annat är fullständigt orimligt. Sedan har han såklart tappat tron på rättvisan under vägens gång.
Anton Berg säger att det i dag är just Kaj Linnas känslor som är viktiga i dag. Själv säger han att det känns dubbelt.
– Jag och Martin Johnson som gör spår kände tidigt att det inte stod rätt till. Det beslutet som kommer nu är väldigt naturligt, känns det som. Samtidigt vet vi att det här fallet har förlorat två gånger tidigare med resningsärenden och att man får resning i Sverige så på det sättet är det ett onaturligt beslut. Det är naturligt samtidigt som det är onaturligt.
Anton Berg fortsätter.
– Jag ser det här som ett kvitto på att vi hade rätt. Vi fick en idé, vi fick en tydlig indikation på att något är fel. Vi började undersöka och kände att det är inte rätt. Det är en sak att som journalist säga och påpeka en sak men det blir faktiskt inte sant förrän rättsväsendet håller med.

Jag begriper inte hur det ska gå till

Hur ser du på att ni som journalister avslöjat detta?
– Granskande journalistik är det enda som kan få en sådan här sak att ske. Högsta domstolen nämner skälen och där är den intervju vi gör som är central där huvudvittnet faktiskt tar tillbaka eller kommer med en ny historia. 
Han berömmer även DN-journalisten Stefan Lisinskis arbete med att rapportera om och granska fallet.
Han konstaterar också att det inte är klart än.
Hur ser du på Kaj Linnas chans att frias?
– Nu ska det tas om. En åklagare ska väcka åtal. Den åklagaren ska bygga ett fall, han får inte göra ett obefogat åtal utan det ska vara ett åtal som han ska räkna med att vinna. Jag begriper inte hur det ska gå till. Det Högsta domstolen gör är att säga att huvudvittnets trovärdighet kan man inte lita på. Det är åklagarens trumfkort som man har tagit bort, säger Anton Berg.
Vad är de största bristerna i utredningen enligt dig?
– De största bristerna är att det här fallet bara bygger på en persons historia - ett utpekande av ett huvudvittne. Det är det som återstår av de tidigare resningsansökningarna, säger Anton Berg och fortsätter:
– Bristen är egentligen och det är därför jag tycker att det här fallet är så viktigt för alla. Den svaga bevisning som funnits här har varit att en person har sagt att en annan person är skyldig. Det är ganska läskigt för en sådan som dig och mig också. Om man har en i bekantskapskrets som blir förbannad på oss och påstår saker. I ett rättsamhälle ska en sådan sak inte räcka. Vi ska inte åka in i finkan för det. Men det är det som har skett här.

Annan ny bevisning som Kaj Linna lämnat in är en jämförelse mellan tillvägagångssättet vid brotten i Kalamark och det rånmord som skedde i Långared 2011.

Kaj Linna har ansökt om resning två gånger tidigare men då fått avslag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.