Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Livstids fängelse för brutalt mord

Under loppet av ett dygn hann en 26-årig man misshandla två män varav den ene dog av skadorna, råna två kvinnor och misshandla en kvinna och hennes barnbarn med bland annat kniv. 26-åringen dömdes på tisdagen av Varbergs tingsrätt till livstids fängelse.
Det var under trettonhelgen i år som mannen genomförde en våldsam resa genom Västsverige. Vid 19-tiden på trettondagsafton bröt han sig in hos en granne i Limmared och under misshandel och dödshot tvingade han till sig mannens plånbok och kod till bankomatkortet. Offret vårdades en vecka på sjukhus på grund av skadorna han fick av misshandeln.

Dagen därpå förstod 26-åringen att han var efterlyst av polisen och då startade en vansinnesfärd mot Svenljunga, där han skulle besöka några bekanta. Men han körde fel och hamnade i Göteborg. Vid 18-tiden på trettondagen överföll han brutalt två kvinnor i Johanneberg och ryckte till sig deras handväskor.

26-åringens färd mot Svenljunga återupptogs under kraftigt intag av alkohol. I Allarängen någon mil utanför Kungsbacka gick hans bil sönder. Han knackade då på hos en 79-årig man och frågade efter vägen till Svenljunga. Den äldre mannen ville hjälpa till och bjöd in 26-åringen.

När 26-åringen lämnade huset en timme senare låg den äldre mannen döende på köksgolvet med livshotande hjärnskador. 79-åringen blev knivskuren, sparkad och slutligen släppte förövaren en tung skänk på den liggande mannens överkropp. Tingsrätten slår fast i sin dom att misshandeln var långdragen och avsikten var att komma över 79-åringens bilnycklar, försvårande är också att offret lämnats åt sitt öde med livshotande skador. Gärningen bedöms som mord, då 79-åringen avled i mars i år efter sviterna av misshandeln.

26-åringen fortsatte till ett hus cirka 500 meter från 79-åringens bostad, där han gav sig på ytterligare två personer, en äldre kvinna som han knuffade omkull och hennes vuxna barnbarn som han knivhögg i handen innan han försvann. Han greps kort därpå av polisen i sin bil i Ubbhult, promillehalten mättes till 1,92.

I förhör gör 26-åringen ett erkännande om grov rattfylla. Av de övriga händelserna har han inget minne eller bara sporadiska minnen. Genom teknisk bevisning slås fast att han befunnit sig i 79-åringens hem, bland annat har han ringt telefonsamtal därifrån till sin syster, blod från den misshandlade 79-åringen återfanns på hans byxben.

Mannen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning. I den slås fast att han inte begått gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning och han inte är i behov av psykiatrisk vård. Han döms till livstids fängelse och ska sammanlagt betala 185 000 kronor i skadestånd till sina offer och 79-åringens dödsbo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.