Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människor har tänt ljus och lagt blommor på den plats i centrala Oskarshamn där en man knivmördades i ett uppmärksammat dåd på fredagskvällen den 23 september 2022. Arkivbild.
Människor har tänt ljus och lagt blommor på den plats i centrala Oskarshamn där en man knivmördades i ett uppmärksammat dåd på fredagskvällen den 23 september 2022. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/ TT

Livstid för mord på funktionsnedsatt man

Den funktionsnedsatta mannen hade gett sig ut på stan för att köpa glass. Av en slump mötte han rånarna – och knivskars till döds. Nu kommer domen.

Mordet i september skakade hela Oskarshamn. Mannen som mördades var en välkänd profil i staden och efter mordet samlades Oskarshamnsbor till en minnesmarsch.

På måndagen dömer Kalmar tingsrätt en 28-årig man för mord och grovt rån till livstids fängelse. 28-åringen har även åtalats för grov misshandel alternativt grovt vållande till kroppsskada mot en annan person samma dag.

Den 30-åring som också var med vid överfallet och som fortsatte pressa offret på pengar under dödsmisshandeln döms för grovt rån till sex års fängelse.

Offret, en man i 50-årsåldern, blev omringad och fasthållen. Samtidigt som männen sparkades och slogs försökte de stjäla hans pengar och dra en armbandsklocka från hans handled. Sedan knivhöggs han till döds. Den ena förövaren filmade själv händelsen med en mobiltelefon, medan den andra enligt domen under tiden ska ha uttryckt stolthet över att ha skadat sitt offer.

Åklagare Linda Caneus har tidigare sagt till TT att hon tror att det var en tillfällighet vem männen valde att ge sig på. Hon har också tidigare beskrivit hur offret utsattes för ett svårt lidande och dödsångest vid överfallet – en händelse som hon liknat vid en ren avrättning.

Rätten tar fasta på resonemanget, och anser att överfallet med det påföljande mordet präglats av övervåld. "Någon annan påföljd än livstids fängelse kan inte komma ifråga", står det att läsa i domen.