Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Möller på väg in till hovrättsförhandlingen.

Livstid för Möller som både fälls och frias

Johanna Möller och Mohammad Rajabi döms till livstids respektive 14 års fängelse för mord och mordförsök på hennes pappa och mamma. Hovrätten friar däremot Möller för anstiftan till mord på hennes make – ett dödsfall som nu kanske aldrig får sin förklaring.

Även om det finns en rad mycket besvärande omständigheter – som att Johanna Möller vid flera tillfällen bett anhöriga döda eller skada maken – räcker inte bevisningen för att fastslå att han verkligen blev mördad. Därför frikänns den 43-åriga kvinnan från anklagelserna om anstiftan till mord.

- Det får inte finnas några osäkerheter i det avseendet och vi menar att finns några sådana osäkerheter. Dels gäller det hur han faktiskt dog, det vill säga om han faktiskt blev mördad, och i så fall hur Johanna Möller främjade den gärningen, säger hovrättsrådet Anne Mellqvist.

"Har gjort allt"

Tingsrätten hänvisade till en teknisk bevisning där mängden, eller snarare bristen på, kiselalger i makens kropp ansågs bevisa att han inte drunknade i den sjö där han hittades.

- Vi gör en annan bedömning vad det gäller kiselalgerna. Det skapar osäkerheter och kan man inte helt utesluta att han drunknade. Man kan inte helt utesluta att det kan ha skett på ett annat sätt än genom ett mord, säger Mellqvist.

Enligt åklagaren Jessica Wenna har polis och åklagare "gjort allt som står oss till buds" för att klargöra vad som hände med maken. Parallellt med åtalet mot Möller har tre av hennes anhöriga utretts misstänkta för inblandning i makens död.

- Den utredningen lade jag ned i fredags, med motiveringen att brott inte kan styrkas mot de personerna. De är inte längre misstänkta, säger Wenna.

- Vi har verkligen lyft på varenda sten och försökt utreda omständigheterna kring hans död så noga vi kan, men vi kommer inte längre än så här.

Möller "besviken"

Hovrätten kommer dock till samma slutsats som tingsrätten i den del som rör angreppet på Möllers föräldrar. Hovrätten har inte tagit hänsyn till de invändningar som Möller har gjort under rättegången och dömer henne därför till livstid.

- Hon är givetvis besviken över att hon fortfarande döms för brott som hon förnekar all inblandning i, säger Möllers försvarsadvokat Amanda Hikes.

- I den delen kommer min klient att överklaga för att försöka få saken prövad i Högsta domstolen.

"Allvarligt brott"

Hennes tidigare pojkvän Mohammad Rajabi dömdes i tingsrätten till 14 års fängelse och utvisning. Även han får sitt straff fastställt.

- Det var inte helt oväntat att det skulle bli samma utgång i hovrätten som i tingsrätten. Det är trots allt ett väldigt allvarligt brott han har gjort sig skyldig till och erkänt, säger mannens advokat Lars Jähresten.

Möller och Rajabi ska tillsammans betala 314 000 kronor i skadestånd till Möllers mamma, som utsattes för mordförsöket i sommarstugan 2016. De ska också tillsammans betala 100 000 kronor till Möllers syster. Eftersom Möller frias från misstankarna om anstiftan till mord på sin make får hans anhöriga inget skadestånd.