Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Livsmedelsverket ska inspektera hur väl restauranger och köttproducenter hanterar hamburgare som inte ska ätas genomstekta. Arkivbild.

Livsmedelsverket granskar blodiga burgare

Saftiga och flotta "rare"- burgare. Trendigt och gott – men äter man en som inte tillagats rätt kan man bli riktigt sjuk. Därför inleds nu cirka 500 inspektioner runt om i landet, för att ta reda på hur köttet hanteras.

- Vi vill hålla koll på den ökande trenden, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

De senaste årens hamburgerboom har gjort blodiga burgare synonyma med "livsnjutare" och trendiga hak.

- Men om köttet inte är ordentligt genomstekt och har hanterats på fel sätt, kan det faktiskt göra oss riktigt sjuka, säger Ulrika Andersson.

Äter man en understekt, rare eller medium-rare hamburgare som hanterats fel, kan man få i sig tarmbakterien Ehec. I värsta fall leder det till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador.

- Vi hoppas att det här ska leda till ökad kunskap i alla led. Både för oss, så att vi får reda på hur höga halter det finns i köttet, men också för restaurangägare och konsumenter, säger Ulrika Andersson.

De cirka 500 kontrollerna ska göras på restauranger som serverar rätter av ogenomstekt malet kött. Livsmedelsverket ska även kontrollera kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.