Livesände våldtäkt på Facebook - nu skärps straffen

Två män våldtog en kvinna och en tredje livesände övergreppet på Facebook. Tingsrätten dömdes trion till fängelse men domen överklagades. Nu skärper hovrätten straffen

ANNONS
|

Tidigt på morgonen den 22 januari i år larmade flera personer polisen efter att ha sett en livesänd våldtäkt i en sluten grupp, med över 60 000 medlemmar, på Facebook.

När polisen kom till lägenheten i Uppsala pågick ytterligare en livesändning, då en man stod och pratade med offret om vad hon precis utsatts för. Sedan avbröts sändningen av polisen.

I lägenheten befann sig offret - en kvinna i 30-årsåldern, den man som misstänks för att ha filmat övergreppen och de två män som misstänktes ha våldtagit kvinnan. Trion, män i 20- och 25-årsåldern, greps på platsen och åtalades senare för inblandning i händelsen.

ANNONS

LÄS MER: Livesände våldtäkt på Facebook - misstänkta åtalas

Utnyttjade kvinnan

Två av männen åtalades för våldtäkt. Enligt åklagaren utnyttjade de kvinnan som "på grund av trötthet och påverkan av alkohol och narkotika befann sig i en särskilt utsatt situation".

Den tredje mannen, i 25-årsåldern, åtalades för medhjälp till våldtäkt alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Han ska ha "skrattat samt på nära håll filmat händelserna med sin mobiltelefon och sänt detta live eller ytterst kort tid efter våldtäkten på Facebook".

Dessutom ringde han inte 112 "trots att han hade en mobiltelefon i handen och gärningarna pågick under flera minuter och trots att han av flera personer blev direkt uppmanad att agera mot våldtäkterna".

Han åtalades också för grovt förtal för den andra livesändningen då han, enligt åklagare, "utsatt målsäganden för andras missaktning". Dessutom röjdes offrets identitet genom denna livesändning.

LÄS MER:Elisabeth Massi Fritz: "Straffen är för låga"

"Frivilligt sex"

De åtalade nekar till brott. Mannen i 20-årsålderns advokat har tidigare sagt att hans klient "haft frivilligt sex" med kvinnan.

Och mannen som filmade säger sig inte ha förstått att han filmade något brottsligt.

Men tingsrätten gick på åklagarens linje. De ansåg att åklagaren lyckats bevisa att offret "på grund av mycket kraftig berusning och påverkan av narkotika befunnit sig i en särskilt utsatt situation vilket de tilltalade också måste ha insett. Två av dem har utnyttjat hennes tillstånd och haft samlag med henne".

ANNONS

LÄS MER:Efter livesända våldtäkten - så blev domen

Fängelsestraff

Strängast straff fick en man i 20-årsåldern. Han dömdes till fängelse i två år och fyra månader för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt, bland annat.Medhjälpen bestod i att han överlämnat en kondom till den andre mannen som haft samlag med kvinnan.

En annan man i 20-årsåldern dömdes till ett års fängelse för våldtäkt.

Och mannen som filmade dömdes till sex månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. "Kort kan sägas att det positiva för min klient är att rätten underkänt åklagarens påstående om medhjälp till våldtäkt och att man i viss mån beaktat hans begåvningshandikapp", skrev Anders Welin i ett mejl till GP efter domen.

Hovrättens dom

Åklagaren ansåg att straffen var för lindriga och överklagade domen. Och de tre dömda överklagade också - de ville frias helt.

På onsdagen meddelades domen i hovrätten. Hovrätten valde att skärpa straffen, men fastställde brottsrubriceringarna. Den man som dömdes för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt döms till fängelse i två år och åtta månader, det vill säga fyra månaders strängare straff. Mannen som dömdes till fängelse i ett år i tingsrätten får även han skärpt straff med fyra månader. Och den tredje mannen döms till fängelse i åtta månader i stället för fängelse i ett halvår.

ANNONS
ANNONS