LIVE: Så påverkar vårbudgeten Västsverige

Under onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårdbudget. GP rapporterade direkt om hur budgeten påverkar Göteborg.

ANNONS
|

Det går bra nu. Det är troligen den korta sammanfattningen av vad Magdalena Andersson (S) kommer att säga i dag när hon presenterar regeringens vårbudget. Finansministern kommer att prata om BNP-tillväxt och minskad arbetslöshet. Sedan kommer Miljöpartiets glada stund när satsningarna på att reparera cyklar och underhålla tvättmaskinen nämns.

De omtalade tio miljarderna till kommunerna för att ”säkra välfärden” kommer först i höstbudgeten, då de stora reformerna och satsningarna brukar presenteras. Vårändringsbudgeten är mer av en avstämning av det ekonomiska läget och en möjlighet att få lite ljus på reformer som annars drunknar.

Läs också:Sagt om budgeten

Det är antagligen därför man valt att lyfta några av MP:s favoritfrågor just här. I regeringen har MP gång på gång fått stryka på foten. Nu är det deras tur, här finns chansen att debatten kan handla om miljö och ett hållbart samhälle.

ANNONS

Vilka är annars de politiska vinnarna och förlorarna i vårbudgeten och hur kommer det att låta i riksdagsdebatten?

• När det gäller Socialdemokraterna har Magdalena Andersson anledning att se glad ut. Svensk ekonomi går verkligen bra. Frågan är förstås hur mycket det har att göra med regeringens politik och hur mycket det handlar om en internationell konjunktur och att flyktingmottagandet på kort sikt får de offentliga hjulen att snurra lite snabbare.

Under debatten i dag kommer det att pratas en hel del om prognoser framåt. Just nu går arbetslösheten ned, men när alla nyanlända från förra året ska ut i jobb om ett eller ett par år kommer det enligt ekonomiska bedömare att se kärvare ut. Ungefär lagom till valet 2018.

Miljöpartiet kan glädja sig åt att en del hjärtefrågor för de hårt åtgångna språkrören nu är med bland satsningarna. Åsa Romson och Gustav Fridolin har det tufft både när det gäller väljarstöd och support från de egna. Om några veckor har MP sin årliga kongress och de vill nog gärna ha några troféer att visa upp, som lägre reparation för att laga cykeln.

• Regeringens samarbetspartner, Vänsterpartiet, gjorde sitt bästa för att orsaka så mycket buller som möjligt om höstens 10-miljarderssatsning. Kanske hoppas man att det inte ska märkas så mycket att man medverkar till att utvidga de för V så förhatliga Rut-tjänsterna.

ANNONS

• En del medlemmar mullrar och vill att Alliansen snarast ska prata ihop sig om en gemensam budget och fälla regeringen. Det finns dock inget som antyder att Alliansledarna kommer att samla ihop styrkorna före valrörelsen 2018. Nu kommer de fyra partierna att lägga sina olika förslag och rösta på dem, precis som om decemberöverenskommelsen aldrig hade fallit.

Sverigedemokraterna slutligen, kommer att ta alla tillfällen att säga ”massinvandring” och koppla ordet till en annan favorit: ”kaos”. Vi kan också vänta oss att den övriga oppositionen utmålas som feg och ansvarslös som inte fäller regeringen med SD:s stöd.

Den svenska inrikespolitiken har gått in i en lugnare fas efter höstens stora svängningar i flyktingdebatten. Innan dess hade det varit fullt blås i stort sett sedan valrörelsen våren 2014.

Nu har partierna börjat samla ihop sig och försöker hitta sina bäringar igen inför nästa val. Vi kan räkna med en del försök till profilskapande trumvirvlar, inte minst från Kristdemokraterna som går uselt i opinionen och SD som har svårigheter nu när nästan alla andra partierna har anammat en tuff linje när det gäller både invandring och nyanländas villkor.

GP:s reporter Gunilla Grahn-Hinnfors rapporterade dirket om hur regeringens vårdbudget påverkar Västsverige.På plats vid presskonferensen i Göteborg fanns Aida Hadzialic, gymnasie-och kunskapslyftsminister tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS
ANNONS