Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Lista: Nobelskandalerna som skakade världen

Medicinpriset till den som kom på idén med lobotomi, två akademiledamöter som delar på litteraturpriset och en statsminister som pratar i mobilen under Nobelbanketten - listan är lång på små och stora skandaler som omgärdat Nobelpriset.

1901

Fel, fel, fel. Sully Prudhomme, en fransk bakåtsträvande poet, får litteraturpriset. 42 svenska kulturpersonligheter, däribland August Strindberg (fotot) och Anders Zorn, rasar och attackerar Svenska akademien. De ansåg att priset borde ha gått till den mer nyskapande Lev Tolstoj i stället.

1908

Rudolf Eucken får litteraturpriset. Problemet är bara att ingen har hört talas om honom. Senare visar det sig att pristagaren var en kompromiss mellan två rivaliserande falanger inom Svenska akademien. En kompromiss som ingen ville ha.

1911

Marie Curie belönas med kemipris. Men strax innan prisceremonin uppdagas att hon prasslat med en gift kollega, Paul Langevin. Den försmådda hustrun skvallrar till den franska pressen som skriver frenetiskt. Den totalt mansdominerade Vetenskapsakademien uppmanar Curie att stanna hemma. Hon kommer ändå — och gör dundersuccé.

1919

Kemipriset går till tysken Fritz Haber för syntesen av kväve, fundamentet till det moderna jordbruket. Så långt allt väl. Men samme Haber hade även utvecklat stridsgaser under första världskriget, något som får de allierade länderna att gå i taket över priset.

1936

Den tyske journalisten och pacifisten Carl von Ossietzky tilldelas fredspriset. Men Hitler blir ursinnig och Ossietzkys böcker bränns på bål. Själv hamnar han i fångläger och dör 1938.

1949

Antonio Egaz Moniz får medicinpriset för "upptäckten" av lobotomi, en behandlingsmetod som senare hamnade på den medicinska vetenskapens mest illaluktande skräphög.

1958

Boris Pasternak, mannen bakom Doktor Zjivago, får litteraturpriset, men tvingas tacka nej av dåvarande Sovjetunionen.

1964

Jean Paul Sartre tackar helt frivilligt nej. Rykten gör dock gällande att han sedan ångrade sig och ville ha prispengarna, något han inte fick.

1970

Författaren Alexsander Solzjenitsyn anser sig tvingad att tacka nej — av rädsla för att inte få återvända till Sovjetunionen om han kom till Sverige. I en känd tv-debatt angriper Vilhelm Moberg (bilden) Olof Palme och anklagar regeringen för att ha handlat fegt.

1973

De två dödsfienderna Henry Kissinger (USA) och Le Duc Tho (Nordvietnam) delar på fredspriset. Den senare tackar nej vilket dessvärre inte innebär ett slut på kriget.

1974

Eyvind Johnson och Harry Martinson får dela på litteraturpriset. Pinsamt nog är de båda medlemmar av Svenska akademien, som delar ut priset. En häftig jävsdiskussion bryter ut.

2003

Raymond Damadian anser att även han borde ha prisats för upptäckten av magnetresonanskameran. Men i stället för att knyta näven i fickan köper han helsidesannonser i New York Times, Washington Post och Los Angeles Times. Annonserna, som kostar hundratusentals dollar, består av en bild på en upp och nedvänd Nobelmedalj med texten: "The shameful wrong must be righted".

2003 (igen)

Dåvarande statsminister Göran Perssons numera klassiska mobilsamtal — mitt under den finaste middagen av dem alla. Persson försvarade sig senare med att han var tvungen. Dåligt! sade stilexperten Magdalena Ribbing.

2007

Fredrik Reinfeldt gör misstaget att slicka sig om fingrarna. Ooops! Åren därefter sköter han sig och håller händerna där de ska vara. Bilden är från 2008.

2016

Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur. Att en låtskrivare får Nobelpriset är en sensation, men Dylan själv verkar måttligt intresserad av utmärkelsen. Det tar flera veckor innan Akademien hör något från honom, han uteblir från ceremonin och levererar sin obligatoriska Nobelföreläsning - ett inspelat föredrag - först i sista sekunden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.