Lista: Åtta andra politiker i blåsväder

ANNONS
|

I dag avslöjar Aftonbladet att Stefan Löfven (S) har anlitat en byggfirma som saknar kollektivavtal.

Läs också: Löfvens firma saknar kollektivavtal

"Ett misstag från min sida" kommenterar statsministern.

Och han är inte ensam om sådana misstag. Minns ni de här?

Laila Freivalds (S) avgick som justitieminister 2000 efter att hon hade köpt sin allmännyttiga hyreslägenhet på Kungsholmen. Det mötte kritik eftersom hon Socialdemokraterna hade varit med och röstat fram regler som motverkade hyresgästers möjligheter att köpa sina lägenheter och uttalat sig mot ombildning av hyresrätter.

Gudrun Schyman tvingades avgå som partiordförande för Vänsterpartiet 2003 när det avslöjades att hon i en rad år hade hade yrkat avdrag för kostnader hon inte hade haft i sina deklarationer.

ANNONS

Göran Persson (S) var statsminister när han 2006 blev misstänkt för arbetsmiljöbrott i samband med hans husbygge i Sörmland. Bland annat saknades en arbetsmiljöplan med en bedömning av risken för arbetsolyckor och hur de skulle undvikas. Året efter erkände han oaktsamhet, fick ett strafföreläggande och slapp på så sätt rättegång.

Cecilia Stegö Chilò (M) hann bara vara kulturminister i tio dagar 2006. Hon avgick efter två besvärande avslöjanden: Kulturministern hade inte betalat tv-licens på 16 år och dessutom använt svart städhjälp.

Maria Borelius (M) satt ännu kortare tid - bara åtta dagar - på posten som handelsminister 2006. I hennes fall fanns tre besvärande avslöjanden: Hon hade anlitat svart arbetskraft i hemmet, inte betalat tv-licens och hennes sommarstuga ägdes av ett företag på Jersey.

Fredrik Reinfeldt (M) hamnade i blåsväder strax före valet 2006. Uppdrag granskning kunde då avslöja att han hade betalat anställda barnflickor löner som låg långt under kollektivavtalets nivåer - pinsamt för det nya arbetarpartiet.

Håkan Juholt (S) hade låtit riksdagen betala hyran för hela lägenheten som han delade med sin sambo. Det avslöjades 2011. Förundersökning inleddes men lades ner när det visade sig att riksdagens regelverk var i luddigaste laget - men för Juholt var skadan redan skedd och i efterdyningarna tvingades han avgå som partiordförande.

ANNONS

Åsa Romson (MP) är miljöminister men har själv använt förbjuden och giftig båtbottenfärg till husbåten, avslöjade Expressen i höstas. Dessutom använde hon diesel för uppvärmning och lät bad, disk och tvättvatten strömma ut i Östersjön.

Vi har säkert glömt en massa andra exempel... Kommer du på något som borde med på listan, mejla webbred@gp.se.

ANNONS