Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nerijus Bilevicius, som dömts för mordet på Lisa Holm, kommer att flyttas från Sverige till Litauen inom två till tre veckor. Arkivbild

Lisa Holms mördare flyttas till Litauen

Nerijus Bilevicius, som dömts till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm, flyttas inom två veckor till Litauen. Kriminalvården har nu tagit slutgiltig ställning till att Bilevicius kan överföras från svenskt till litauiskt fängelse.

Transporten kommer att vara bevakad och personal från Kriminalvårdens transportenhet kommer att eskortera Bilevicius hela vägen tills han överlämnas till litauiska myndigheter.

- Jag vet i nuläget inte om det kommer att ske med bil eller flyg. Det är transportenheten som planerar för förflyttningen, säger Per Henrik Hedbrant, chef för Kriminalvårdens sektion för internationella och andra särskilda klientärenden, till TT

Begärt att få flytta

Bilevicius har själv begärt att få avtjäna sitt straff i hemlandet. Litauisk domstol kom i början av juli fram till att straffet skulle vara livstid även där. Kriminalvården har sedan dess gått igenom den domen och kommit fram till att överlämningsprocessen kan fortsätta enligt den ursprungliga planen.

- Vi finner vid en helhetsbedömning av samtliga faktorer att hans sociala återanpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen.

Litauen fälldes

TT: Har det funnits några tveksamheter i domen?

- En omständighet som vi var tvungna att väga in var att Litauen fällts i Europadomstolen. De har inte ett tillräckligt förutsägbart system för att den enskilde ska kunna få ett livstidsstraff tidsbestämt. Man kan enbart ansöka om nåd och då är det presidenten som avgör, säger Per Henrik Hedbrant.

- Men stater som har anslutit sig till Europakonventionen är skyldiga att följa Europadomstolens domar och vi förutsätter att de vidtar åtgärder för att komma till rätta med det. Att Bilevicius själv, trots Europadomstolens inställning, ville förflyttas har också vägts in i bedömningen.