Linnea rockade sockarna med Fridolin

ANNONS
|

I år vill Svenska Downföreningen i samband med kampanjen Rocka Sockorna belysa att språket har stor betydelse.

Under måndagen träffade Jessica Steje kommunikatör på Svenska Downföreningen och hennes dotter Linneasom har Downs syndrom Gustav Fridolin för att Rocka Sockorna i år igen.

Fridolin har sedan 2015 varit engagerad i kampanjen Rocka Sockorna och nu var det dags att verkligen rocka med Linnea.

LÄS MER: Rocka sockorna 2017: Därför har vi omaka strumpor 21 mars

Skapar förståelse

Jessica berättar att Linnea är väldigt medveten om kampanjen Rocka Sockorna men att hon kanske mest ser det som en kul grej och kanske inte förstår vad innebörden bakom kampanjen.

ANNONS

– Men nu när det har blivit en låt och en musikvideo så tycker hon det är jättekul.

Kampanjen går ut på att sprida kunskap om Downs syndrom och väcka engagemang som skapar en större förståelse hos allmänheten.

Enligt Jessica kan Linnea se och känna igen andra med samma diagnos. Hon kan se personer på gatan och och säga: "Hon ser nästan ut som mig".

– Det är många referensramar som ändrats de senaste åren.För Linnea är det en självklarhet att se andra med Downs syndrom i media, men det är inte varit för de med Downs syndrom som är vuxna idag, säger Jessica.

En annan sak som behöver större uppmärksamhet är språket.

Fridolin lär sigtecken

Under måndagen fick Linnea tillfälle att lära ut TAKK till SkolministerGustav Fridolin, inför den internationella Downs syndromdagen.

– Vi ville visa hur det ser ut när någon lärt sig AKK tidigt. Ett gylle tillfälle att låta Linnea lära Fridolin sångtexten till åretsRocka Sockorna-låt, säger Jessica.

Lär dig Sångtexten som tecketolkad här.

Enligt svensk lag ska alla som bor i Sverige ges möjlighet att lära sig använda svenska. Men en del har svårare för detta än andra. Därför finns AKK som komplement och nu vill alltså Svenska Downföreningen upplysa om att det behövs mer stöd inom området.

ANNONS

Fakta om AKK:

AKK är en samlingsterm för insatser som avser att förbättra en människas möjligheter att kommunicera. AKK står för Alternativ och Kompletterande Kommunikation och innebär att man kompletterar eller ersätter ett bristfälligt tal eller språk. Förutom uttryckssätt som kroppsspråk och gester (ibland kallade naturliga AKK-former), finns specifika AKK-former som tecken, bilder, blissymboler och ord. Behov av AKK finns i olika grupper med funktionsnedsättningar. AKK är inte bara till för den som har en funktionsnedsättning, utan också för omgivningen. Källa: Infoteket om funktionshinder, www.lul.se

ANNONS