Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo är positiv till Sveriges coronastrategi. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s utrikesminister Mike Pompeo är positiv till Sveriges coronastrategi. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Linde: Pompeo positiv till Sveriges strategi

Fler döda än grannländerna, men också ett öppnare samhälle. Sveriges sätt att hantera coronapandemin har väckt stort intresse utomlands – och nu kommer stöd från Trumpregeringens utrikesminister Mike Pompeo.

Det var under ett distansmöte med utrikesminister Ann Linde (S) som Pompeo ställde sig uppskattande till hur Sverige tacklar coronaviruset.

– Han var väldigt positiv till det sätt som Sverige arbetar på för att förhindra spridning, samtidigt som man minskar konsekvenserna för ekonomin, företagen och arbetslösheten, säger Ann Linde.

Egentligen skulle Linde nu varit på besök i Washington för att diskutera en rad brännande frågor, som Mellanöstern, Ryssland och kärnvapennedrustning. På grund av pandemin fick mötet i stället ske virtuellt.

Kärnvapenavtal

Spekulationerna kring den Nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns hälsa har varit många de senaste dagarna, och det var ett ämne som utrikesministrarna avhandlade.

– Ingen vet vad som egentligen hänt, men det svenska engagemanget för fred och nedrustning på Koreahalvön är fortfarande starkt. När pandemin är över ska vårt särskilda sändebud få komma dit, och amerikanerna är väldigt angelägna om vår insats där, säger Linde.

På onsdagen skulle ett FN-möte kring icke-spridningsavtalet NPT hållas, men även det fick ställas in på grund av pandemin. Avtalet, som är ett försök att begränsa spridningen av kärnvapen, diskuterades också.

– Vi vill ha med oss USA i det, men de har en annan syn än vad vi i Sverige har. Men det hindrar oss inte från att försöka påverka USA att ta steg i rätt riktning, säger Ann Linde.

"Oro för Jemen"

Ett annat hett ämne var Jemen, där separatiströrelsen STC i helgen utropade självstyre i landets södra delar.

– Jag är väldigt oroad över Jemen med tanke på vad som hänt de senaste dagarna. Både Riyadh- och Stockholmsöverenskommelsen är hotade, och det är viktigt att USA engagerar sig i landet, säger Linde.

TT: Och hur såg Pompeo på det?

– Han har pratat med FN:s medlare och vi diskuterade på vilket sätt vi kan använda våra kontakter för att få en återgång till Stockholmsöverenskommelsen.

Stockholmsöverenskommelsen är ett avtal som etablerar eldupphör, tillbakadragande av trupper, och fångutväxling i Jemen.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT