Ann Linde (S), utrikesminister.
Ann Linde (S), utrikesminister. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Linde: Felaktiga uppgifter om Sverige och PKK

Att påstå att svenska politiker representerar terrororganisationen PKK är allvarliga anklagelser som saknar grund, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

ANNONS

"Felaktiga uppgifter om att svenska politiker i demokratiska församlingar representerar terroristorganisationen PKK. Det är allvarliga anklagelser som saknar grund. Våldet, terrorismen och extremismen har ingen plats i vårt demokratiska samhälle", skriver utrikesministern.

Den turkiska tidningen Turkiye Gazetesi har pekat ut fem svenska politiker och anklagar dem för att samarbeta med den kurdiska organisationen PKK, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

PKK är klassat som en terrororganisation av både Turkiet och EU, och därmed alltså även Sverige.

Alla måste godkänna

Tidigare i veckan besökte en svensk och en finländsk delegation Ankara för samtal om ländernas Natoansökan. Turkiet har motsatt sig att stödja Natoansökan och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisationer med koppling till PKK.

ANNONS

Samtliga länder i Nato måste godkänna en ansökan.

Turkiets utrikesminister anser att det nu är Sverige och Finland som måste ta "konkreta steg" för att lindra den säkerhetsoro Ankara känner inför deras Natoansökan.

De två nordiska ländernas delegationer har återvänt hem med Turkiets krav, och Turkiet väntar på svar, säger utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Det räcker inte, enligt Cavusoglu, för Sverige att tro att man kommer "övertyga Turkiet tids nog ändå", eftersom vi är "vänner och allierade".

Turkiet "förstår Finlands och Sveriges säkerhetsoro... men alla måste också förstå Turkiets legitima oro", tillägger han, enligt nyhetsbyrån AP.

Blinken positiv

Utrikesministrarna för Rumänien och Polen var under fredagen på besök i Ankara, och uttryckte då hopp kring Sveriges och Finlands Natoansökningar, rapporterar AFP.

– Till skillnad från många andra är jag optimistisk. Jag är övertygad om att de här meningsskiljaktigheterna kommer lösas på bästa sätt, sade Polens utrikesminister Zbigniew Rau på en pressträff med sin rumänske kollega Bogdan Aurescu.

Aurescu sade att han ställer sig bakom "konstruktiv dialog" i frågan.

– Vi hoppas snart ha goda nyheter gällande Sverige och Finland, sade han.

Liknande tongångar hördes i Washington, där USA:s utrikesminister Antony Blinken tog emot sin finländske kollega Pekka Haavisto.

– Jag är fortsatt övertygad om att båda länderna snart är Natomedlemmar, sade Blinken efter utrikesministrarnas möte.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS