Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Ann Linde anser att det behövs överenskommelser med talibanerna för att få ut svenskar eller andra personer ur Afghanistan. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde anser att det behövs överenskommelser med talibanerna för att få ut svenskar eller andra personer ur Afghanistan. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Linde: "Behöver samtala med talibanerna"

Samtal och avtal med talibanerna är nödvändiga, så länge de handlar om den fortsatta evakueringen av svenskar från Afghanistan, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TV4.

– Vi behöver ha samtal med talibanerna om logistik och tillstånd, men inga politiska dialoger, inget erkännande av en talibanregim, säger Linde.

Hon understryker att det är talibanerna som bestämmer om att "öppna eller stänga grinden".

Utrikesdepartementet uppskattar att omkring 150–200 svenskafghaner finns kvar i landet efter att den första fasen av evakueringen avslutats. Därtill finns över 300 personer som jobbat för den svenska Försvarsmakten fram till den sista december 2014.

För att få ut fler ur landet behövs överenskommelser med talibaner lokalt. När sådana inte fanns i början av evakueringen ledde det till att flygplan vände hemåt med nästan ingen ombord.

Samtidigt finns inga garantier.

– Det går inte att ge några löften för i slutändan är det talibanerna som bestämmer, säger Ann Linde till TV4.