Kultur- och demokratiminister Amanda Lind under en pressträff om Sveriges begravningsverksamhet med anledning av coronaviruset. Till höger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd (L) i Region Stockholm.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind under en pressträff om Sveriges begravningsverksamhet med anledning av coronaviruset. Till höger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd (L) i Region Stockholm. Bild: Claudio Bresciani/TT

Lind: Skjut inte upp begravningar för länge

Demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP) uppmanar anhöriga till avlidna att inte vänta för länge med begravning trots coronapandemin. Det går att hålla värdiga ceremonier, om än i nya former ibland.

ANNONS

Restriktioner och rekommendationer under viruskrisen har begränsat möjligheterna att genomföra begravningsceremonier som man tänkt. Förbudet mot sammankomster med mer än 50 personer är en sådan.

– Jag har förståelse för att många vill vänta med begravning för att kunna samla anhöriga och vänner, säger Lind på en pressträff.

Var pressat

Enligt henne har begravningsverksamheten trots det ansträngda läget under coronakrisen fungerat bra, även om läget i Stockholmsområdet var ansträngt till en början. Sedan dess har dock regionen fördubblat bårhuskapaciteten till 2 200 platser.

Men Lind uppmanar anhöriga och närstående att inte vänta för länge med att begrava avlidna. Det gör också Erika Brundin, ställföreträdande generalsekretare på Svenska kyrkan.

ANNONS

– Det är viktigt att inte skjuta upp eller ställa in begravningsceremonin i det här skedet, säger Brundin och understryker att både begravningsbyråer och församlingar kan hjälpa till att hitta värdiga och fina former trots läget.

– Vi ställer inte in, vi ställer om och vi ställer upp för varandra, tillägger hon.

Fler borde

Amanda Lind påpekar att många redan i dag genomför begravningar inom samma tidsramar som under normala omständigheter. Enligt lag ska en kistbegravning hållas inom 30 dagar, enligt lag.

– Men fler behöver göra det, annars riskerar begravningsverksamheten bli för ansträngd och det blir också svårt att få ett värdigt avsked, säger ministern.

Det är framförallt i Stockholm det har varit ett tryck på begravningsverksamheten under coronakrisen, där trycket på bårhusen har varit stort.

Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare för Svenska kyrkan, uppmanar anhöriga att inte skjuta upp eller ställa in begravningar av anhöriga trots coronakrisen.
Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare för Svenska kyrkan, uppmanar anhöriga att inte skjuta upp eller ställa in begravningar av anhöriga trots coronakrisen. Bild: Claudio Bresciani/TT
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) säger att det går att ha värdiga avsked vid begravningar trots coronarestriktioner.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) säger att det går att ha värdiga avsked vid begravningar trots coronarestriktioner. Bild: Claudio Bresciani/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS