Nästan 400 kilo cannabis misstänks ha smugglats till Sverige från den spanska Solkusten – i dammsugare.
Nästan 400 kilo cannabis misstänks ha smugglats till Sverige från den spanska Solkusten – i dammsugare. Bild: David Calzada/Ted S. Warren

Liga smugglade 400 kilo cannabis – i dammsugare

Nästan 400 kilo cannabis misstänks ha smugglats till Sverige från den spanska Solkusten – i dammsugare. När paketen anlände till Sverige klädde polisen ut sig till paketbud i jakten på de misstänkta. Nu åtalas flera personer, rapporterar Svenska dagbladet.

ANNONS

Under sommaren och hösten har svenska polisen beslagtagit runt 62 kilo cannabis som skickats via paketföretag. Men polisen misstänker att verksamheten varit mycket större, och totalt ska det röra sig om nästan 400 kilo.

”I flera fall har dammsugare använts för att dölja narkotikan, detta har angivits på paketens innehållsdeklaration”, skrev polisen i ett PM daterat i januari i år.

Paketen har skickats från spanska Solkusten, som blivit ett tillhåll för grovt kriminella svenskar – mycket tack vare sitt strategiska läge nära Marocko, där mycket cannabis odlas.

Flera misstänkta

När ett paket innehållande en stor dammsugare och fem kilo cannabis beslagtogs bytte polisen ut drogerna mot en ofarlig substans, och klädde sedan ut sig till paketbud från företaget UPS. De gjorde ett försök att leverera paketet till en 30-årig man i Upplands Väsby, som efter kontaktförsök på telefon inte ville kännas vid paketet.

ANNONS

– Men varken han eller andra personer som var adressater vad gäller försändelser med narkotika ville kännas vid eller ta emot paketen. Så vi misstänker att de hade blivit förvarnade, säger Anna Arnell vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet till tidningen.

Att man skickar narkotikan i paket med just dammsugare upptäckte man förra året.

– Inom ramen för ett samarbete med Spanien uppmärksammades vissa paket som skickades till Sverige. I tre fall – där jag har varit förundersökningsledare – lyckades spansk tull stoppa paketen, byta ut narkotikan mot sand och lät paketen gå vidare till Sverige, säger åklagare Anna Arnell.

Flera personer i Sverige misstänks nu ha varit inblandade i smugglingen.

30-åringen i Upplands Väsby har åtalats misstänkt för försök till grov narkotikasmuggling i fallet där de förklädda poliserna försökte leverera dammsugaren. Han åtalas även för grov narkotikasmuggling då ett annat paket adresserat till honom, som innehöll nästan fem kilo cannabis, fastnade i tullen. Han nekar till brott.

Just tillvägagångssättet med dammsugare tycks nu ha upphört, menar Arnell.

– Men det är klart att det fortfarande skickas narkotika till Sverige via posten. Vi försöker fortfarande utreda vilka som styrde smugglingen av narkotika i dammsugare.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS