Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I september 2020 fann Tullverkets personal 69 kilo kokain på en strand i Nyhamnsläge utanför Höganäs.
I september 2020 fann Tullverkets personal 69 kilo kokain på en strand i Nyhamnsläge utanför Höganäs. Bild: Tullverket/TT

Liga dumpade kokain i Öresund – två döms

Två män döms till sju respektive nio års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. De tillhörde en liga som smugglade stora mängder kokain i ett lastfartyg, där narkotikan sedan dumpades i Öresund.

Ett fraktfartyg från Sydamerika dumpade narkotika i Öresund vid två tillfällen, skriver Sydsvenskan. I september 2020 kastades 69 kilo kokain överbord för att plockas upp av kumpaner i en fritidsbåt. Men vädret var dåligt och narkotikan flöt upp på land och hittades av Tullverkets personal.

I november samma år dumpades 118 kilo kokain från fartyget. Narkotikan plockades upp i en hyrd motorbåt av en 54-åring från Stockholmstrakten. Han fraktade kokainet till hamnen i Ålabodarna, som ligger mellan Helsingborg och Landskrona.

Nu döms mannen till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Han anses ha haft en underordnad roll i ligan utan insyn i den bakomliggande organisationen.

En 31-åring svensk som är bosatt i Spanien döms till nio års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Rätten anser att han har haft en framträdande roll i planeringen och koordineringen av det första smuggelpartiet. Han bedöms dock inte ha tillhört narkotikaligans toppskikt.

Detta är en av flera domar i samma mål.