Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Liberalerna vill införa ordningskontrakt på skolor

Liberalerna vill att varje elev och vårdnadshavare ska skriva på ett ordningskontrakt med skolan, som tydliggör ordningsregler och en straffskala om man bryter mot dessa.
– Många barn i Sverige har i dag ett bottenlöst dåligt föräldrastöd, där föräldrar inte tar ansvar för sina barn, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

På söndagen höll Liberalernas partiledare Johan Pehrson sitt sommartal framför Kopparmärra vid Kungsportsplatsen. En av nyheterna i talet var det som partiet kallar för ett särskilt ordningslyft i skolan. Paketet består av sex olika förslag på skolområdet. Flera av dem är kända sedan tidigare, bland annat att staten ska ta över ansvaret för skolorna från kommunerna samt att anställa 1 000 nya speciallärare.

Tydligare ansvar för elever

De nya förslagen handlar bland annat om att elevernas ansvar i skolan ska bli tydligare. Dels ska Skolverket skriva in i skolornas styrdokument vilket ansvar elever har för ordningen i skolan och dels ska varje elev samt vårdnadshavare skriva på ett ordningskontrakt som reglerar särskilda krav.

– Vi vill att det ska framgå att varje elev också har ett eget ansvar och därmed föräldrarna. Sedan beror det på elevens ålder exakt hur det ska se ut, säger Johan Pehrson.

Om en elev bryter mot reglerna ska det också finns tydliga konsekvenser reglerade i kontraktet, en slags straffskala för eleverna att förhålla sig till.

Tänker ni att det här ska skapa en viss rädsla hos eleverna?

– Ja, vi vill koppla ihop det med en konsekvenstrappa som innebär olika åtgärder som kan upplevas som jobbiga.

Med bara veckor kvar till valet är läget jämnt mellan de två olika statsministerkandidaterna Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) och mycket tyder på att Sverigedemokraterna för första gången kan komma att få direkt inflytande över regeringsmakten.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson håller sitt sommartal på Kungsportsplatsen i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT
Liberalernas partiledare Johan Pehrson håller sitt sommartal på Kungsportsplatsen i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

Johan Pehrson har gång på gång betonat att han kommer att ha flera ”röda linjer” mot Sverigedemokraterna, men exakt vad det kommer innebära vill han inte utveckla närmare.

– Vi har slagit fast en tydlig linje, precis som Moderaterna, att SD inte kan ingå i en borgerlig regering 2022. Däremot kan vi föra samtal med dem och andra partier för att genomföra de förslag som är nödvändiga.

– Liberalerna har i 120 år har haft olika röda linjer som handlar om jämställdhet, oberoende rättsstat, fri kultur och sådant. Vi har ett partiprogram som jag måste följa. Men det är klart att det som för mig är de facto röda linjer i en förhandling, det berättar man inte om vare sig nu eller framförallt innan en förhandling.

Oklart om L får ingå i regering

Samtidigt är det inte helt självklart att Liberalerna ens får ingå i en framtida borgerlig regering. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har tidigare sagt att hon inte ser Liberalerna i en framtida regering och Moderaternas Ulf Kristersson har ännu inte lämnat ett tydligt besked.

Deras besked låter inte jättepositivt för er. Vad säger de till dig?

– Jag har sagt till dem att: ”Nu fixar vi det här valet”. Jag kommer, tillsammans med våra fantastiska kandidater, se till att Liberalerna gör ett starkt val så att vi får många mandat i riksdag, regioner och kommuner, och sedan får vi sätta oss ner.

– Målet är klart. Om jag inte får fler röster än Kristersson, då kommer jag peka på honom som statsminister. När vi har ingått i de borgerliga regering som funnits de senaste 50 åren, då tror jag att vi kommer att göra det.

Om ni blir jämnstora med KD, kommer ni då acceptera att ni blir lämnade utanför en regering?

– Vi ställer inga ultimativa krav. Mitt enda mål är att se till att Liberalerna blir så starka att vi får maximalt genomslag för vår politik och det gör vi så klart bäst i en borgerlig regering. Jag noterar att andra är väldigt nervösa för Liberalernas eventuella framgångar, men det jag ser för Sveriges bästa är en ny liberal borgerlig regering där vi ingår.

LÄS OCKSÅ: Martin Ådahl: Jag är besviken på Liberalerna

LÄS OCKSÅ: Snart avgörs tuffa statsministerkampen

LÄS OCKSÅ: Så bra var Johan Pehrsons tal i Almedalen

Liberalernas förslag

  • Återförstatliga skolan, i dag ligger huvudsvaret på kommunerna.
  • Ändra skolans styrdokument så att elevernas ansvar för ordningen i skolan tydliggörs.
  • Investeringar som möjliggör 1 000 nya speciallärare.
  • Stänga skolor från obehöriga som inte har rätt att vistas där.
  • Ändra skollagen så att skolledning kan bestämma vilka ordningsregler som gäller på en skola.
  • Införa ett ordningskontrakt som alla elever och vårdnadshavare ska skriva under.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.