Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Liberalerna i nya samtal med S inför avgörandet

På söndag när Liberalernas partiråd samlas ska två tydliga alternativ ligga på bordet. Förhandlingar med Socialdemokraterna om innehållet pågår fortfarande.

Under måndagen träffade de båda statsministerkandidaterna Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp. Efter det har allt fler liberaler klivit fram för att argumentera för sin ståndpunkt. I en debattartikel i Expressen skrev åtta riksdagsledamöter – bland dem göteborgaren Robert Hannah och den ekonomisk politiske talespersonen Mats Persson – att Liberalerna bör släppa fram moderatledaren till statsministerposten.

I en debattartikel i Aftonbladet vädjade ett antal lokalpolitiker – bland dem kommunfullmäktigeledamoten Axel Darvik – om samma sak.

Luf vill in i S-regering

Samtidigt har Liberalernas ungdomsförbund, Luf, landat i motsatt hållning. Ungdomsförbundet fattade nyligen styrelsebeslut om att Liberalerna bör sätta sig i en S-ledd regering.

– En av de tydligaste grejerna jag lovade i valrörelsen var att vi inte ska ge SD makt och inflytande i svensk politik. Det viktigaste är att vi får igenom så mycket liberal politik som möjligt samtidigt som vi håller borta SD, säger Simona Mohamsson, vice ordförande i SDN Lundby och ledamot av Lufs förbundsstyrelse.

Även Axel Darvik, som vill släppa fram Ulf Kristersson, betonar att det viktigast är att få igenom så mycket liberal politik som möjligt.

– Och det tror jag att man gör bäst i en borgerlig regering, säger han.

Rädd för en konservativt block

Hur ser du på den risk många andra pekar på – att en M-ledd regering skulle bli beroende av SD?

– Jag tror att det är just därför Liberalerna behövs på den borgerliga sidan. Vi kan se till att ställa tuffa krav och att inte acceptera Sverigedemokraternas främlingsfientliga förslag.

Han menar också att det vore olyckligt i det längre perspektivet om frågan om öppenhet och nationalism blev blockskiljande. Han ser också en risk att M och KD skulle "tryckas in i ett konservativt block", om Liberalerna lämnar den borgerliga gemenskapen.

Simona Mohamsson håller inte med. Hon ser blockpolitiken som förlegad.

"Inte självklart att liberalism är höger"

– Jag tycker inte att det är självklart att liberalism är höger. Att vara liberal är att kunna vara radikal och att anpassa sig efter vad som är viktigt för samhället just nu. Och för en liberal är den viktigaste kampen att ta just nu kanske inte skatter, utan värderingskampen mellan hur vi ser på människor som tar sig hit från krig och förtryck, säger hon.

Att partiet är splittrat i regeringsfrågan är tydligt. Ingen vi talar med vågar bedöma hur omröstningen kommer att sluta.

– Jag tror det kommer bli väldigt jämnt. Jag skulle bli förvånad om någon sida får mer än 60 procent, säger Jonas Andersson, regionråd och medlem av partistyrelsen.

Som flera andra betonar han att det val man står inför varken är partiets första eller andrahandsalternativ.

– En del pratar om att det är som att välja mellan pest och kolera, men jag tycker snarare att det är som att välja mellan pest och dammallergi. Socialdemokraterna är inte det hotet mot den liberala demokratin som Sverigedemokraterna är, säger han.

Förhandlingar pågår

Du lutar alltså mot att släppa fram Socialdemokraterna?

– Det finns delar av deras politik jag inte alls vill stötta, men kan vi påverka dem åt rätt håll är det absolut någonting jag kan tänka mig. Men jag vill se förhandlingsresultatet innan jag sätter ned foten.

När räknar du med att få se det?

– Så snart förhandlingarna är färdiga, vilket jag tror är i slutet av veckan. Jag hoppas att vi får några dagar på oss att bilda oss en uppfattning.

Inga kommentarer från S

Enligt Jonas Andersson är det partiledaren Jan Björklund och "folk runtomkring honom" som deltar i förhandlingarna med Socialdemokraterna från Liberalernas sida. Eric Aronsson, pressekreterare hos Liberalerna, beskriver det som pågår som ett arbete med att ta fram det konkreta förslag som partirådet ska ta ställning till.

Jonatan Holst, presstalesperson hos Socialdemokraterna, vill inte kommentera samtalen.

– Det pågår ett arbete att få ihop en handlingskraftig regering, men vilka diskussioner som förs, med vem och hur kommenterar vi inte.

FAKTA: Regeringsfrågan

Under torsdagen ska Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och Moderatledaren Ulf Kristersson träffa talmannen för att rapportera hur samtalen i regeringsfrågan framskrider.

På måndag ska talmannen Andreas Norlén lägga fram förslag om vem som ska bli ny statsminister. Förslaget bordläggs två gånger, vilket innebär att den skarpa omröstningen äger rum på onsdag den 16 januari.

Det är den tredje omröstningen. Faller kandidaten återstår endast en möjlighet, skulle även den misslyckas blir det automatiskt extra val.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.