Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Emami utanför lägenheten som står i centrum för den tvist hon hamnat i med Libanons tillförordnade ambassadör som motpart. Arkivbild.

Libanons ambassadör polisanmäld i hyrestvist

Libanons högsta diplomat i Sverige är polisanmäld för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande. En utdragen konflikt om ett andrahandskontrakt har trappats upp och låset på lägenheten har bytts två gånger.

Dagen före midsommar fick Hanna Emami nog. Hon tömde lägenheten och bytte lås. Medveten om att hon troligen gjorde sig skyldig till ett brott valde hon att kasta ut den kvinna som sedan i mars bodde i hennes lägenhet, Libanons tillförordnade ambassadör i Sverige, Aline Younes.

Dagen därpå var låset på nytt utbytt och Hanna Emami kunde inte komma in i lägenheten.

- Det här är verkligen helt sjukt. Jag fattar inte varför hon nödvändigtvis måste bo i min jävla lägenhet.

Hanna Emami är inte en person som använder svordomar i onödan, men nu står hon vid randen av vad hon mäktar med.

- Jag har brutit ihop. Jag vet inte vad jag ska göra längre. Jag är bara en person, men hon är ett helt jävla land.

Polisanmäld

TT rapporterade om tvisten mellan Hanna Emami och Aline Younes för två veckor sedan. Sedan dess har konflikten trappats upp. Diplomaten har polisanmält Hanna Emami för egenmäktigt förfarande. Samtidigt har svenskan anmält Aline Younes för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande.

Advokat Björn Benschöld är Aline Younes juridiska ombud, det tredje i ordningen. Han vill inte svara på frågan om huruvida det är Younes som har bytt låset på Hanna Emamis lägenhet.

- Jag kan varken bekräfta eller dementera det, säger han.

Däremot kan han, efter en handfull telefonsamtal med TT, berätta att Aline Younes inte längre bor i lägenheten.

- Hon har inga ägodelar i lägenheten, säger han.

Den 19 juni ändrade Hanna Emamis hyresvärd, det kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder, sitt tidigare beslut och gav henne tillstånd att hyra ut lägenheten till den sista samma månad. Svenska bostäders tillstånd ligger till grund för ett domstolsbeslut fattat av hyresnämnden samma datum.

Det beslutet tog Aline Younes som intäkt för att hon hade rätt att bo i lägenheten, trots att Hanna Emami har meddelat henne att hon ser deras avtal om andrahandshyra som förverkat.

Inga anspråk

Nu säger dock Björn Benschöld att Aline Younes avser att följa hyresnämndens beslut och inte gör några anspråk på lägenheten efter den sista juni.

- När hon underrättades om hyresnämndens beslut så började hon vidta åtgärder för att lämna lägenheten, säger han.

Hanna Emami har vänt sig till utrikesdepartementet för att be om hjälp, men fått till svar att UD inte kan lägga sig i tvisten. UD ser allvarligt på att svenskan på eget bevåg avhyste Aline Younes eftersom en utländsk diplomats bostad ska vara okränkbar.

- Det är oerhört allvarligt att en utländsk diplomats bostad har kränkts, säger Anna Block Mazoyer, biträdande protokollchef på UD, till Expressen.