Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Hallengren (S): ”Sjukvården behöver en större kostym”

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att den svenska sjukvården har för små marginaler. Regeringen fördelar nu ut 423 miljoner kronor till regionerna för att utöka antalet vårdplatser.

Coronapandemin har gjort den svenska sjukvården ansträngd, och planerad vård har fått skjutas upp när covid-19-patienter behövt läggas in.

Den senaste tiden har därför antalet vårdplatser diskuterats allt mer intensivt. Bland annat vittnade Anna Elander, operativ chef på Sahlgrenska, om att ”vårdplatssituationen är kaotisk och förfärlig” tidigare i februari.

Socialminister Lena Hallengren (S) berättade på en presskonferens på torsdagen att hon välkomnar ett samtal om vårdplatssituationen.

– Samtidigt ska vi ärligt ska säga att ingen sjukvård i världen hade klarat pandemin utan att tillfälligt ställa om för att säkra tillgången till akutsjukvård.

LÄS MER: Allt fler sjuksköterskor hoppar av i regionen – behovet är akut

Socialministern menar att det finns anledning att stärka sjukvårdens kapacitet.

– Utvecklingen mot färre och färre vårdplatser har gått för långt. Svensk sjukvård behöver en större kostym, det betyder bland annat fler vårdplatser.

Hög beläggningsgrad på sjukhusen

Hon pekar bland annat på att många sjukhus har en beläggningsgrad på över 100 procent, vilket innebär att man har fler patienter än vårdplatser.

– För mig säger det att marginalerna är för små. Vårdens kvalitet är hög men det sker till viss del på bekostnad av en mycket besvärlig situation för personalen. Så ska det inte behöva vara.

LÄS MER: C vill satsa miljard på fler vårdplatser

Regeringen avsätter därför 423 miljoner kronor ur den befintliga statsbudgeten, vilka ska användas till att regionerna ska öka antalet vårdplatser.

– Det är väldigt svårt att säga exakt hur många det är, men jag tycker det är viktigt att säga att vi nu har en lite liten kostym.

”Mer personal, inte privatiseringar”

Regeringen fördelar dessutom ytterligare 4 miljarder kronor till regionerna för att korta vårdköerna som har uppstått under coronapandemin.

Lena Hallengren menar att det är viktigt att resurserna används rätt, och att grunden i att lösa problemen i svensk sjukvård är att anställa mer personal och förbättra arbetsmiljön.

– Ska vi ge bra vård i rätt tid och efter behov gäller det att ha rätt fokus framöver. Mer personal, inte privatiseringar, och därför ska vi också ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

LÄS MER: Politiker om vårdflykten: ”Har inte råd att förlora någon”

LÄS MER: Patientsäkerhet hotad av överbeläggningar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.