Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Hallengren och Johan Carlsson om vaccinläget

Rekommendationerna för vilka som ska få en tredje vaccindos utökas, det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Alla personer över 80 år, de som bor i särskilt boende eller har hemtjänst ska få en tredje dos vaccin mot covid-19. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens.

– Störst behov går först, säger socialminister Lena Hallengren.

Sedan tidigare gäller att personer med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas en tredje påfyllnadsdos och nu utökas alltså rekommendationerna.

Vaccination mot covid-19 räddar liv, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Men i vissa grupper har allt för få vaccinerat sig, tillägger han.

– Särskilt här är fortfarande risken för smittspridning och utbrott av covid-19 fortfarande hög.

Att arbeta med att öka vaccinationstäckningen bland vuxna måste därför vara av högsta prioritet för alla berörda aktörer med regionerna i spetsen, understryker han.

Enligt Johan Carlson är det i nuläget inte aktuellt med en tredje påfyllnadsdos för några fler grupper i samhället.

Över 83 procent har fått minst en dos

Sammanlagt har 83, 6 procent av befolkningen (16 år och uppåt) nu fått minst en dos vaccin mot covid-19. I absoluta tal rör det sig om 7 141 873 personer. 76,5 procent har fått två doser.

Totalt har nu 14 850 personer avlidit med covid-19 i Sverige. Detta sedan Folkhälsomyndigheten på tisdagen rapporterade 29 nya dödsfall.

Sammanlagt har 1 151 173 smittfall av covid-19 rapporterats i Sverige sedan pandemins svar. Enligt Svenska intensivvårdsregistret vårdas just nu 35 personer med covid-19 på landets iva.

TT: Överväger regeringen att ge vården möjlighet att sparka ovaccinerad personal?

– Det är otroligt viktigt att vaccinera sig. Och det är förstås ännu viktigare att ta det på allvar om man vet att man i sin vardag möter personer som är i riskgrupp, som är äldre, sjuka, sköra.

Lena Hallengren understryker att det måste prövas i enskilda fall.

”Ställ frågan”

På en fråga från TT om hur man ska kunna upprätthålla att de som inte vaccinerat sig fortsätter följa restriktioner svarar Lena Hallengren att det vilar ett ansvar både på ovaccinerade men också på omgivningen och arbetsgivarna.

– Dels så gäller det att ställa frågan själv om du arrangerar en större sammankomst eller en fest. Sedan är det förstås våra gemensamma uppmaningar men också arbetsgivarens erbjudande till den enskilde, säger Hallengren och fortsätter:

– Jag tror nämligen inte att de som inte är vaccinerade samfällt inte vill eller vägrar utan jag tror att de behöver erbjudas ännu en en möjlighet – och ännu en möjlighet.

SKR: Personalen samtidigt

Enligt Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), finns det nu väl upparbetade former för samverkan mellan kommuner och regioner för att ge påfyllnadsdoser.

SKR uppmanar också kommuner och regioner att erbjuda omsorgspersonal möjlighet att vaccineras på arbetstid, samtidigt som de äldre får sin påfyllnadsdos.

"Att ta möjligheten att erbjuda personalen vaccination samtidigt som de äldre får sin tredje dos är ett rationellt sätt att främja vaccination i en mycket viktig grupp", säger Emma Spak i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.