Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) lanserar mer pengar till utemiljöer, som lekplatser, i utsatta områden.

Lekplatser i utsatta förorter ska rustas

Regeringen vill se en uppfräschning av utemiljöerna i fattiga områden. Nu kan markägare ansöka om pengar för att förbättra exempelvis lekplatser, fotbollsplaner och gångvägar.

I dag är utemiljön i utsatta förorter på många håll både torftig och otrygg.

- Dessa områden vet vi har en ganska bristfällig utemiljö, samtidigt som där finns människor som varken har råd med avancerade fritidssysselsättningar eller att åka på dyra semestrar utan är hänvisade till sitt närområde. Då är det extra viktigt att det fungerar, att det är trevligt och att man vill vistas där och träffa andra människor, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som tillsvidare sköter bostadsfrågan.

Gedigna projekt

Markägare i socioekonomiskt utsatta områden kan nu ansöka om pengar för att rusta upp utemiljön. Det kan handla om allt från lekplatser, sportarenor och parker till gång- och cykelbanor och belysning. Kravet är att platserna är öppet tillgängliga och att det inte är något inträde.

I potten finns totalt 200 miljoner kronor som ska fördelas under 2016. Staten står för hälften av kostnaden, och det finns inget övre tak. Däremot finns en undre gräns på 100 000 kronor för att garantera att projekten är av mer gedigen och långsiktig karaktär.

- Är det en lite mer avancerad lekplats med klättermöjligheter och större satsningar med olika redskap kan det kosta mellan 300 000–400 000 kronor. I så fall räcker stödet på 200 miljoner till mellan 1 000–1 500 lekplatser runt om i våra storstadsområden. Det skulle kunna skapa helt nya möjligheter för lek och umgänge, säger Per Bolund.

Säkerhetsbrister

En granskning visade nyligen på stora säkerhetsbrister på lekplatser runt om i hela landet. Men någon ytterligare satsning för att komma åt det problemet planerar inte regeringen.

- Det är ju i grunden ett kommunalt ansvar att se till att de allmänna miljöerna och även lekplatser är säkra och trygga, säger Per Bolund.