Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Leif GW Perssons hyllning till Kim Wall-utredarna

Polisen misstänker att Kim Wall mördades – för att sedan styckas innan hon kastades i havet. Efter flera veckors intensivt sökande har man nu hittat alla kroppsdelar vilket får Leif GW Persson att hylla polisarbetet: – Det är en obegriplig bedrift, säger polisprofessorn i Veckans brott.

Den svenska journalisten Kim Wall försvann när hon skulle göra ett reportage om den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen ombord på hans ubåt. Ubåten lämnade hamnen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

När ubåten inte kom tillbaka till sin kajplats under kvällen slog en närstående till Kim Wall larm. Det blev starten på sökandet efter ubåten och de två passagerarna. 

Under morgonen därpå kom ett larm om att ubåten sjunkit. I båten hittades Peter Madsen – men inte Kim Wall.

Madsen påstod till en början att han lämnat av henne en version han snart ändrade. Han berättade att hon dog ombord på ubåten efter att ha fått en tung lucka i huvudet och att han dumpade hennes kropp i vattnet. Men snart kunde hennes torso hittas i vattnet vid Amagers kust.

LÄS MER: Ubåtsfallet – mobilerna kan vara viktiga pusselbitar

Erkänt styckningen

Lördagen den 7 oktober meddelade Köpenhamnspolisen att man hittat ytterligare kvarlevor efter Kim Wall i flera plastpåsar. Då kunde polisen konstatera att de inte hittat skador som överensstämmer med Peter Madsens påstående. Senare kom det också fram att Madsen erkänt att han styckat Kim Wall.

Och under de senaste två veckorna har flera fynd gjorts – Kim Walls armar.

LÄS MER: Madsen erkänner att han styckat Kim Wall

Armarna kan bära på bevis

Leif GW Persson sa i tisdagens avsnitt av "Veckans brott" att detta är viktigt både för familjen men också för att bevisa vad Kim Wall varit med om:

– Det är inte oviktigt, det kan finnas spår på armarna som kommer att få stor betydelse, sa han i "Veckans brott" och tog upp fyra typer av spår som kan hittas på armarna:

• Avvärjningsskador
• Ligaturmärken – det vill säga om hon blivit bunden och då letar man efter märken vid handlederna
• Nagelskrap - har hon lyckats riva gärningsmannen så hans hudfragment finns under naglarna?
• Andra skador på armarna som kan ha med brottet att göra.

Hyllar polisens arbete

Att man hittat Kim Walls armar innebär att man nu har hittat hela Kim Walls kropp. Detta får Leif GW Persson att hylla polisarbetet:

– Med tanke på var de letat så vill jag nog säga att det är en obegriplig bedrift att man hittat dem. Det ska inte gå helt enkelt, det är bara att bocka, sa han under tisdagens avsnitt av "Veckans brott".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.