Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Leif GW: Ekeroth kan dömas för misshandel

Leif GW Persson tror att Kent Ekeroth (SD) kan dömas för misshandel efter bråket i krogkön förra veckan. I SVT-programmet "Veckans brott" diskuterade den välkände kriminologiprofessorn fallet. – För en gångs skull är det ju så att det faktiskt finns både vittnen och en övervakningsfilm, säger Leif GW Persson.

Natten till torsdag förra veckan nekade Sverigedemokraternas riksdagsman Kent Ekeroth inträde till en nattklubb på Stureplan i Stockholm. Ekeroth hamnade i bråk med en annan man i krogkön och ska ha slagit honom i ansiktet. Polisen har inlett en förundersökning gällande misshandel. Kent Ekeroth hävdar att han agerade i självförsvar.

LÄS OCKSÅ: SD-topp har polisanmälts för misshandel

I tisdagens avsnitt av SVT:s "Veckans brott" diskuterade programledaren Camilla Kvartoft och kriminologiprofessorn Leif GW Persson händelsen. 

Kan fällas av vittnen och övervakningsfilm

I programmet lyfter Camilla Kvartoft frågan ifall anmälan mot Kent Ekeroth kommer att läggas ned.

– Jag tror faktiskt inte det. För en gångs skull är det ju så att det finns både vittnen och en övervakningsfilm, säger säger Leif GW Persson.

En annan anledning till att Ekeroth skulle kunna fällas är enligt Leif GW Persson att det inte är första gången han har hamnat i bråk. Faktumet att det inte rör sig om någon enstaka händelse, utan snarare har blivit ett mönster i Ekeroths fall, talar till SD-politikerns nackdel menar Leif GW.

– Han ska gå på krogen, det är mitt i natten och han är oftast rejält påspacklad. Han blir inte insläppt och blir han insläppt händer det saker där inne. Det blir bråk och han kallar folk för fula saker och så åker han ut. Det har hänt vid ett flertal tillfällen.

Dyrt livvaktsskydd för skattebetalarna

Kent Ekeroths livvaktsskydd diskuteras också i programmet. Leif GW Persson menar att mycket av livvaktsarbetet kring Ekeroth inte handlar om att skydda honom från hot, utan om att se till att han inte hamnar i olika typer av aggressiva sammanhang.  

– Det där är inte gratis, ska du veta. Ett sådant där livvaktsskydd från Säpo den tiden på dygnet, det kostar ungefär 3 000 kronor i timmen för skattebetalarna. Så varje gång Ekeroth ska ut och roa sig så ska vi räkna med en nota på 10 000-20 000 kronor, utöver själva konsumtionsbiten så att säga, säger Leif GW Persson.

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.