Leif Östling sågas – och försvaras

Ledande vänsterpolitiker och debattörer är starkt kritiska till både Leif Östlings skatteupplägg och hans uttalande i Uppdrag granskning. Men nu är det flera högerdebattörer som tar Östling i försvar.

ANNONS
|

Det var när Leif Östling, i dag ordförande för Svensk Näringsliv, var vd för Scania som han tillsammans med sinfru satte upp ett bolag i lågskattelandet Malta. Till bolaget gick inkomsterfrån konsultuppdrag i utlandet, något som framgick i Uppdrag gransknings program påsöndagen.

– Folk har ju planering och ser över sin ekonomi. Det är ett problem med det svenska skattesystemet, att det är så vansinnigt höga skatter i det här landet, saLeif Östling i programmet.

I programmet frågade sig också Leif Östling"vad fan får jag för pengarna?" och syftade på de svenska skatterna.

Under hashtaggen #vadfanfårjag har det sedanprogrammets sändninguttryckts mångaupprörda kommentar på Twitter. Hashtaggen har också trendat på Twitter under det senaste dygnet.

ANNONS

En som upprördes överLeif Östlings uttalandei samband med Uppdrag gransknings intervju varvänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

– De rikaste blir allt rikare, och ändå försöker de undgå skatt. Dags att stoppa skatteflykt och skatteparadis, skrev han på Twitter.

En annan som har uttalat sig kritisk om Leif Östlings är vänsterdebattörenGöran Greider.

–Goodbye, Leif Östling. Din moraliska aktie sjunker på Folkets börs, skrev han på Twitter.

Högerdebattörer: Östlinghåller sig inom lagen

Men flera debattörer på högerkanten har samtidigt tagit Östling i försvar. De understryker att Östlings skatteupplägg inte är juridiskt felaktigt.

Iställetrör det sig om skatteplanering snarare än skatteflykt, hävdar de.

– Intressant att se att Östling stod på laglig grund och inte vek ner sig vid indignationsangreppet från SVT-reportern, skrev Krister Thelin, jurist och liberalkonservativ debattör.

Lars Anders Johansson, redaktionschef på den marknadsekonomiska tankesmedjan Timbro, tyckeratt reaktionerna på Östling-intervjun ärorimliga.

– Finansministern är alltså upprörd över att människor helt lagligt tar ansvar för sin egen ekonomi?, skriverhan på Twitter.

En som tycker att Leif Östlings uttalandenväcker en nödvändigdebatt om skattenivån i Sverige är Catarina Kärkkäinen, viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet.

– Om fler vågade tala lika mycket klarspråk om skatten och samhällskontraktet som Leif Östling, så hade vi haft en sundare debatt i Sverige.

ANNONS