Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Lega, kommunalråd (KD), är kritiskt till planerna på neddragningar inom LSS. Nu har bjudit in ansvariga ministern Åsa Regnér till Göteborg för att diskutera frågan. Bild: Oliver Lindkvist
David Lega, kommunalråd (KD), är kritiskt till planerna på neddragningar inom LSS. Nu har bjudit in ansvariga ministern Åsa Regnér till Göteborg för att diskutera frågan. Bild: Oliver Lindkvist

Legas inbjudan till ministern sprids på nätet

David Lega (KD) har reagerat starkt på utkastet till ny LSS-utredning – som bland annat skulle innebära att barn under 12 år förlorar rätten till assistans. I en Facebook-video som fått stor spridning bjuder Lega in jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till Göteborg.
– Jag ska ge dig några perspektiv som utredningen inte kan ge dig, säger han.

David Lega sitter i sitt tjänsterum på Gustaf Adolfs torg och tittar in i kameran: "i fredags kom det fram en del information från den kommande LSS-utredningen. Sedan dess har mina flöden i sociala medier svämmat över", säger han.

I den korta filmen talar David Lega, som själv är rullstolsburen och beroende av assistens, om vilka konsekvenser han ser om förslagen skulle bli verklighet. Han avslutar med en uppmaning till Åsa Regnér (S), minister med ansvar för jämställdhet, barn och äldre att komma till Göteborg för ett samtal med honom.

Filmen lades upp på måndagskvällen och har sedan dess visats över 100 000 gånger och delats av mer än 3 200 personer.

"Kommer inte försämra"

– Det är helt otroligt vad det här berör folk, säger David Lega.

Det var i fredags som SVT avslöjade att ett första utkast av regeringens LSS-utredning innehåller förslag om att dra in rätten till assistans för barn under 12 år samt personer som fyllt 80 år.

David Lega säger att det skulle få enorma konsekvenser, om det genomförs – för barn som inte längre kan vara med på aktiviteter, för syskon som kommer i kläm och för föräldrar.

– Det kommer att slita på deras relationer. Det kan var väldigt tufft att ha ett barn med funktionsnedsättning.

Beskedet från LSS-utredningen är dock att det SVT tagit del av bara är ett diskussionsunderlag – och att det inte är utredningens avsikt att lämna förslag som innebär försämringar för barn eller deras familjer.

– Det är den enda kommentar vi har i dagsläget, säger Cecilia Ljung, som är en av utredarna.

Lega inte nöjd med svaret

Den ansvarige ministern Åsa Regnér skriver i en sms-kommentar till GP att regeringen inte har för avsikt att kommentera underlagen under utredningstiden, eftersom det rör sig om ett diskussionsunderlag inom en självständig statlig utredning. Samt att "det är viktigt att understryka att regeringen inte kommer att bidra till försämringar för barn, unga och äldre med funktionsnedsättningar och deras rätt att leva som alla andra".

David Lega är inte nöjd med svaret.

– Regeringen har ju redan gjort försämringar, med sitt regleringsbrev till försäkringskassan och tajtare prövningar. Jag vet inte hur många som hört av sig till mig de senaste dagarna – nu hade hon en chans att stilla människors oro genom att ställa upp i ett samtal om de här frågorna. Jag tycker att det är konstigt att hon inte tar den.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.