Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ny Sifoundersökning visar att utbudet är viktigare än lagligheten när tonåringar väljer strömningstjänst. Arkivbild.

Legal strömning mindre viktigt för tonåringar

Endast var sjunde tonåring som strömmar film tycker det är viktigt att webbplatsen är laglig. Patent- och registreringsverket som kartlagt ungas medievanor tillsammans med Medierådet tror ökad kunskap om upphovsrättens betydelse kan minska olaglig strömning bland tonåringar.

När tonåringar väljer tjänst för strömning av filmer och tv-serier är utbudet och kvalitén mer avgörande än tjänstens laglighet. Det visar en ny undersökning av ungas medievanor och attityd till upphovsrätten. Patent- och registreringsverket (PRV) som genomfört studien tillsammans med Medierådet har ett uppdrag från regeringen att höja kunskapen inom upphovsrätt i digitala miljöer. Respekten för upphovsrättsskyddat material måste stärkas genom mer information i skolor och samhället i stort, anser PRV.

Stärka skolans roll

- Generellt är kunskapen om upphovsrätten låg från lägre åldrar och uppåt. Vi jobbar med att lyfta frågan i samhället och ge lärare möjligheten att vässa kunskapen hos sina elever, säger Margareta Ternell, marknads och kommunikationschef på PRV.

I undersökningen har 1 000 personer i åldrarna 12 till 16 år svarat på frågor om deras förhållningssätt till upphovsrättsskyddat material på nätet. Resultatet visar att fler uppger att man ibland strömmar olagligt än de som påstår att man aldrig gör det.

Bidrar till kriminalitet

För att fler ska strömma legalt tror Margareta Ternell att förståelsen och respekten måste öka till de som skapar material.

- Vi tror att färre vill klampa in på någon annans material, om man förstår att det är viktigt att de som skapar material behöver få betalt för det, säger Margareta Ternell.

Annonsintäkter som olagliga piratsajter genererar, bidrar även i vissa fall till annan kriminell verksamhet. Det är också något fler måste bli införstådda med menar Margareta Ternell.

- När fler förstår vad de här pengarna går till, tror vi fler vill välja lagliga alternativ, säger Margareta Ternell.