Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inspektionen för vård och omsorg kritiserade Värmdö kommun efter att en man som bodde på Gustavsgården avled i april förra året. Arkivbild.

Ledning byts ut på misskött äldreboende

Värmdö kommun byter ut ledningen för Gustavsgården, ett så kallat särskilt boende för äldre, då man sett brister i patientsäkerheten. Vid en kritiserad incident avled en man som bodde på boendet.

Värmdö kommun meddelade i fredags att ledningen på boendet ska ersättas av kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, rapporterar Nacka Värmdö Posten.

Kommunen ska ha fått kännedom om brister på boendet först efter att tidningen rapporterade om kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), gällande en händelse i april förra året då en man på boendet avled.

Mitt i Värmdö skriver att mannen hade klagat på smärtor och illamående under en längre period innan läkare tillkallades. När mannen väl kom till sjukhus konstaterades det att han var allvarligt uttorkad, hade lunginflammation och blodförgiftning. Mannen avled samma kväll.

Ivo anser att kommunens vård- och omsorgsnämnd inte hade säkerställt att han fick god vård, och att det inte kan uteslutas att mannen skulle ha förts till sjukhus tidigare om han hade "kontrollerats och undersökts systematiskt".

Utöver händelsen i april har fler incidenter kopplade till rutiner och patientsäkerhet inträffat på Gustavsgården.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt ägarförhållande. Rätt är att det är ett kommunalt boende där nu ledningen ersätts.