Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Göran Hägglund utmanas av Mats Odell.

Ledarstriden i KD hårdnar

Ledarkampen i Kristdemokraterna förvärras med söndagens GP/Sifo. Partiet får sina lägsta opinionssiffror på 15 år. Mats Odell tänker inte ge upp. Han tror att det kan bli en öppen strid på rikstinget i januari.

- Partiledarfrågan är ett av Kristdemokraternas mindre problem, säger Toivo Sjörén analyschef på Sifo.

Partiets huvudvärk är opinionens osäkerhet om vad partiet står för, enligt Sjörén. I dagens mätning har de tre andra allianspartierna marginal till de rödgröna utan KD:s hjälp.

Den typiska KD-sympatisören är en äldre kvinna, som bor i tätort eller på ren landsbygd. Ändå sviker just de äldre väljarna från i fjol i dagens mätning. Bland dem som är 30 år eller yngre finns KD nästan inte.

Just nu turnerar Göran Hägglund och Mats Odell intensivt i landet.

- Fram till den 16 december tänker jag besöka samtliga partidistrikt, säger Mats Odell, på telefon från Kalmar.

De två som kämpar om att få leda KD försöker hinna träffa så många av partiets gräsrötter som möjligt, innan partiets valberedning i december ska lämna sitt förslag.

Men Mats Odell ger inte nödvändigtvis upp ens om valberedningen föreslår omval av Göran Hägglund, säger han nu. Läget kan alltså förbli ovisst ända till det extra rikstinget ska rösta den 28 januari.

- Det tror jag absolut man ska räkna med, säger Mats Odell.

Han är medveten om att Göran Hägglund fått fler nomineringar från de 26 distrikten, sannolikt över 17, även om valberedningen inte offentliggör siffrorna. Men enligt Odell har samtidigt många lokalavdelningar gått emot distriktsstyrelsernas beslut. Därför tror han att han kan vinna, om rikstingsombuden röstar fritt, som i Vänsterpartiet.

- Jag tycker vi ser en intressant process hos Vänsterpartiet. Men även hos oss är ombuden utsedda av distriktsstämmor, det är alltså inte i första hand distriktsstyrelser de ska vara lojala emot, säger han.

Men andra är rädda att ordförandestriden skadar partiet. David Lega, oppositionsråd i Göteborg och ledamot av Kristdemokraternas partistyrelse, vädjar till Mats Odell att ge upp:

- När enkel matematik visar att han inte kan vinna hoppas jag att Mats tar sitt ansvar och ser till partiets bästa, säger David Lega.

Mats Odell och Göran Hägglund ger helt olika bild av stämningen i partiet. Odell upplever att många gör samma analys som han själv: KD:s kris beror på otillräckligt ledarskap, nu behöver partiet bli tydligare och mer uttalat kristdemokratiskt.

Göran Hägglund möter inte särskilt mycket av den kritiken på sina resor. Däremot är många medlemmar undrande inför partiledarstriden.

- Om någon annan vore partiledare skulle den diskussionen säkert ändå pågå, i ljuset av valet 2010 som inte gick så bra, säger Göran Hägglund.

Han tror på sin strategi. Partiet ska lyfta genom ett tydligt fokus på barn- och ungdomsfrågor. Men KD riskerar att skrämma bort väljare om diskussionen bara handlar om interna problem och om att partiet bör bli mer uttalat kristet, befarar han.

Göran Hägglund vill inte ta ställning till om Odell kan vara kvar som gruppledare i riksdagen om han förlorar.

- Det (ordförandestriden) kommer säkert att spela roll, men det är ju riksdagsgruppen som väljer, säger Göran Hägglund.

Mats Odell varnar i sin tur för tanken på "vinna eller försvinna".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.