Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Varning för laviner. Arkivbild. Bild: Erik Nylander/TT
Varning för laviner. Arkivbild. Bild: Erik Nylander/TT

Lavinrisken stor – expert varnar

Rejält med snö och hård blåst.
Lavinfaran i fjällen är stor.
– Det är optimala förutsättningar för laviner, säger Per-Olov Wikberg, lavinexpert vid Naturvårdsverket.

Flera laviner av avsevärd storlek har gått i Jämtlandsfjällen under helgen.

– Det är lite speciella förhållanden. Det är osedvanligt mycket snö i fjällen just nu. Det har snöat och blåst rejält, mycket snö flyttas till läsidor och det är relativt enkelt att lösa ut laviner, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Ett av skreden gick på Tegefjället i Åre på söndagseftermiddagen. Ingen drogs med, men polisen varnar för fler laviner i området. I Storlidalen i norska Trøndelag inträffade ett allvarligt tillbud på söndagen – två skidåkare begravdes under snömassorna, men lyckades ta sig upp.

Väderprognoserna pekar på fortsatt stor lavinrisk, enligt Per-Olov Wikberg.

– Nu är vi inne i en säsong när snötäcket är ganska svagt och man kan lätt utlösa laviner, när det snöar och blåser mycket skapas ofta förutsättningar för stora laviner. Det är förstås farligt om man rör sig i sådana områden, säger han.

Naturvårdsverket utfärdar lavinprognoser när högsäsongen för skidåkning kommer i gång i slutet av december. Men lavinexperten har två tips för att minska risken att hamna i snöskred:

– Följ vädret och prata med dem som jobbar på liftanläggningen för att höra var man kan åka säkert, säger Per-Olov Wikberg.

Carl V Andersson/TT