Lavinfaran är 'betydande' på vissa platser i fjällen. Arkivbild.
Lavinfaran är "betydande" på vissa platser i fjällen. Arkivbild. Bild: Johan Hallnäs/TT

Lavinfaran ökar i fjällen

Hittills har det varit en relativt lugn vinter vad gäller lavinfaran i de svenska fjällen, enligt Mattias Tarestad, som arbetar med lavinprognoser på Naturvårdsverket.
– Men nästa vecka smäller det, säger han.

ANNONS

Det råder farliga förhållanden på flera håll i fjällen. Lavinfaran bedöms vara "måttlig" i de populära södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen samt "betydande" i södra Lapplandsfjällen och västra Vindelfjällen.

Naturvårdsverket uppmanar skidåkare att iaktta försiktighet. Nästa vecka försämras vädret rejält i fjällen, uppger Tarestad.

– Alla som har haft jul- och nyårsledigt ska vara glada att nästa veckas väder kommer när det kommer och inte tidigare.

"Tänk efter"

Samtidigt går det nästan alltid att hitta säker offpiståkning, enligt Tarestad. Nyckeln är att söka sig till terräng som är flackare än 30 grader – där laviner är mer sällsynta.

– För duktiga åkare är den roligaste åkningen kanske brantare än så. Men väljer man att åka brantare så utsätter man sig också för en större risk.

ANNONS

Om man ska ge sig ut och åka i brant offpist, oavsett lavinfara, så gäller det att man är förberedd på det värsta.

– Skulle det skita sig så ska man ha med sig lavinryggsäck, sändare, spade, sond och kompisar. Man ska inte bara sticka ut, utan man ska tänka efter och förbereda sig först.

Allmänt fjällvett

En lavinryggsäck har inbyggda ballonger som kan utlösas av åkaren och som minskar risken för att begravas under snön.

– Begravs man djupt under snön minskar chansen att överleva.

Dessutom bör man vara klädd för vädret. Om man fryser ökar risken att man fattar dåliga beslut. Det är också alltid bra att ha en förbandslåda med sig, eftersom det kan ta lång tid innan hjälp anländer.

Därtill ska man alltid bära hjälm.

– Många som omkommer i laviner dör av en smäll mot huvudet, säger han.

Fakta: Lavinskalan

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. Alla avråds från att vistas i lavinterräng.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS