Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arkivbilder: TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lavin i Åre var falskt alarm

Fjällräddare och räddningstjänst ryckte ut efter ett larm om att en lavin utlösts vid Storsnasens norra sida i Åre. – Vi fick ju samtal om att det skulle vara en lavin där. Men sen när vi kom till platsen visade det sig att det inte hade varit någon lavin, utan det hade bara sett ut som en lavin, säger Sofie Odnäs RLC-befäl i Jämtland.

Tidigare i dag larmades polisen i Norrland om en lavin vid fjället Storsnasens norra sida, i Åre.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är en person som har ringt in och observerat en lavin på Storsnasens norra sida och man har också observerat att det finns skidspår i anslutnig till den här lavinen, sa Peder Jonsson, presstalesperson vid polisen i Jämtland.

Man såg dock inte någon person. Men vid det tillfället var det inget som kunde uteslutas underströk Peder Jonsson, och man sparade inte på resurser.

– Därför skickar vi fjällräddare, helikopter och lavinhundar till området för lavinen för att fastställa om det finns någon där och för att säkerställa vad som inträffat. 

Även räddningstjänsten var på plats.

– Räddningstjänsten är med där med en bandvagn. Man är uppe vid Storsnasen och letar nu, sa Kent Eriksson, operativt ansvarig vid räddningstjänsten i Åre.

Men när fjällräddningen kom till platsen kom man snabbt fram till att det var falskt alarm. Vad vittnet trodde var en lavin, såg bara ut som en sådan, menar polisen.

– Det hade bara sett ut som en lavin. Det blev inget i slutändan så vi kallade tillbaka alla, säger Sofie Odnäs RLC-befäl i Jämtland.

Laviner

Nära 200 människor dör varje år i Europa i samband med lavinolyckor. Sedan millenieskiftet har 30 svenskar dött i lavinolyckor, men de flesta har drabbats utomlands. Enligt Fjällsäkerhetsrådet är det oftast friluftsmänniskor, skid- och skoteråkare som faller offer för laviner. Ibland orsakar de fara för byar, järnvägar och samhällen – men på de flesta riskplatser har man byggt skydd. De flesta som skadar sig i samband med laviner har själva sökt sig till backen.

Lavinhundar

Något som är viktigt vid lavinolyckor är lavinhundar. Precis som narkotikahundar som tränats för att sniffa upp narkotika, är lavinhundar hundar som tränats för att hitta människor i snömassor, förklarar Rasem Chebil.

– Jätteduktiga hundar som är ett måste i sådana här händelser, säger Rasem Chebil, RLC-befäl i Jämtland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.