Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/78

Lastbilsterrorn kom slutligen till Sverige

Det är delvis en lättnad att Rakhmat Akilov nu är häktad misstänkt för terrordådet i fredags men många frågetecken kvarstår. Klart är ändå att Sverige visat stor enighet och mycket kärlek under dagarna som följt efter att den fruktansvärda attacken genomfördes.

GP har under det senaste året varit på plats och rapporterat från dåd där lastbilar använts för att sprida terror i Europa. Vi var på strandpromenaden i Nice efter attentatet på den franska nationaldagen. Vi var på en julmarknad i Berlin, bara några dagar innan en av årets viktigaste högtider. Drygt två veckor innan dådet i Stockholm var vi i London. Klockan 14:53 i fredags kom slutligen larmet om en lastbil inne på Åhléns och att många var skadade.

LÄS OCKSÅ: Christian var en av de första poliserna på plats

Skräckfärden inleddes på Drottninggatan i höjd med Kammakargatan och avslutades rakt in i Åhléns skyltfönster. Personer som blev vittnen till händelsen har berättat om folk som skrek och sprang i panik, lemlästade kroppar och blod.

–  Jag kan inte förstå hur man kan göra så här med liv, sa Veronica Durango, bara timmar efter att hon sett två kvinnor bli nermejade av lastbilen.

LÄS OCKSÅ: "Orättvist att jag får leva"

Många vi träffat har sagt att de aldrig trodde att det skulle hända i Sverige. En del tycker att det är särskilt svårt att förstå hur man kan ge sig på ett land som i sin essens är så pass solidariskt som Sverige. Vi tar emot flyktingar och vår officiella ståndpunkt är att vi bara deltar i fredsbevarande syfte i krig. Fast det är just av dessa anledningar som experter hävdat att Sverige är särskilt intressant. Terrorn syfte är att sprida skräck bland oskyldiga.

 

"Latent risk för fler attentat"

En av frågorna som är viktigast att få svar på är om den misstänkte gärningsmannen agerade ensam eller om det kan finnas fler där ute med kopplingar till honom eller en eventuell gruppering som han kan ha tillhört som vill oss illa.

LÄS OCKSÅ: Rakhmat Akilov erkänner terrorbrott

– Det är det vi utreder för att se. Skulle det vara på det sättet så finns det ju en latent risk för att det kan komma fler attentat. Det är polisens och vår allas uppgift att försöka förhindra men det har jag ingen uppfattning om idag, sa vice chefsåklagare Hans Ihrman till GP efter att häktningsförhandlingen avslutats mot Rakhmat Akilov.

Under dagarna som följt efter attacken har polisen genomfört ett antal tillslag på olika platser i Stockholm. Som var ”knappt fem” personer frihetsberövade. Idag återstår bara två, varav en är den huvudmisstänkte Akilov. Innan klockan 12 på onsdag ska häktningsbegäran ha lämnats in gällande den andre mannen som är misstänkt för delaktighet i det misstänkta terrorbrottet. Polisen har varit knapphändig med informationen kring vad den mannen kan tänkas ha för koppling till Akilov och dådet men han ska på något sätt ha bistått 39-åringen.

LÄS OCKSÅ: Det här vet vi om attacken i Stockholm

Fyra personer miste livet och 15 skadades i Sveriges första lastbilsattack. Idag vårdas två personer fortfarande på sjukhus till följd av sina skador. På Drottninggatan, alldeles vid korsningen till Barnhusgatan, finns ett berg av blommor. Det är ett av många längs gatan men just detta skiljer sig från resten. Under alla dessa blommor ligger det nämligen en lastpall. Den ligger på en av filtarna som blev kvar efter räddningsinsatsen. Syftet var att täcka en mycket stor blodpöl. Precis där miste en kvinna livet.

 

Kärleken vinner

Det som trots allt etsar sig fast mest i minnet efter dessa dagar är alla blommor, nallar, ljus och kort som lämnats på hela Drottninggatan och som nu fyller hela trappan ner till Plattan. I söndags stannade en polispiket precis där och en av konstaplarna gick från fordonet med en bukett som han omsorgsfullt placerade längst ner på trappavsatsen. När jag frågade om han köpt blommorna själv fick jag ett kort svar.

– Kom så ska du få se, sa polismannen David.

I piketen låg flera kilon blommor. Han förklarade att han tänkte lägga samtliga blommor i trappan, en för en.

– Vi försöker göra det bästa av det. Det känns som att när vi har fått så mycket kärlek så vill vi att den ska gå till de riktiga offren.  Man kan inte bara tömma bilen på blommor, man måste göra det med värdighet. Det måste man när man när man har fått det så fint och fått så mycket kärlek.

Vårt samtal avbryts av en taxichaufför som berättar att han såg när alla civila bilar kom åkandes under fredagen.

– Tack för att ni finns! Ni som står i första ledet och skyddar oss.

– Tack, det värmer att höra, svarar David och ler stort.

Plötsligt är åtta personer framme och hjälper till att flytta blommorna från polispiketen till trappan.

– Jag tycker att de har gjort ett enastående jobb. Jag vill göra nåt tillbaka. De får mig att känna mig trygg, säger Veronica Bergström och bär iväg några buketter.

På bara några minuter är hela piketen tömd. Det gick betydligt snabbare än vad det hade gjort om David fortsatt flytta blomma för blomma.

Ja, allt har gått så snabbt! Vi har fått så mycket blommor, nallar och godis.

Ni poliser kan ofta vara sammanbitna när vi journalister försöker prata med er men nu ser jag mest bara poliser som ler, vad tänker du om det?

– Ja, oftast vill man inte vara med på bild. Det kan ofta vara känsligt men när det kommer barn och ger en blommor och vill kramas så går det inte, avslutar David.

Ett påskägg trillar ur bilen precis innan de ska åka vidare. Veronica skyndar fram, liksom en pojke som kommer springandes från någon helt annanstans.

– Här!

Pojken var snabbast.

– Gillar du påskägg?

– Ja.

– Då får du det, säger David till den lille killen.

Pojken springer iväg. Han är överlycklig och springer iväg till sin pappa och bror. Plötsligt kommer David springandes efter. Han har ett påskägg till i handen. Det ger han till pojkens bror.

LÄS OCKSÅ: Säpo: Risk för hämnd från vit makts-grupper

Säpo varnar nu för att det kan komma motattacker från Vit makt-rörelsen men det kanske inte blir det som blir arvet efter attacken i Stockholm. Istället kanske det blir ett mer enat Sverige. Ett Sverige där kärleken vinner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.