Med modern laserteknik ska väderprognoserna bli bättre. Arkivbild.
Med modern laserteknik ska väderprognoserna bli bättre. Arkivbild.

Laser från rymden ger bättre prognoser

Under tisdagen skjuter Europeiska rymdstyrelsen (ESA) upp Aeolus-satelliten, som med ny avancerad laserteknologi ska ge oss bättre väderprognoser.

ANNONS
|

Aeolus uppskjutning är kulmen på ett 20-årigt projekt där målet är att satelliten med hjälp av en laserstråle mot atmosfären ska mäta vindhastigheten, och på så sätt fördubbla förmågan att läsa av väderförhållanden i tropikerna, vilket ligger till grund för vädret hos oss i Norra Europa.

- Det har varit en stor teknologisk utveckling. Men nu är vi där. Nu ska lasern skjutas upp, säger Erland Källén, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, till TV4.

ANNONS

Vinden har stor påverkan i hur vädret blir, men är relativt svårt att mäta.

- Man kan mäta lokalt men om man vill mäta på distans blir det svårare, så vindrörelser är ett glapp i våra väderobservationer. Aeolus är en unik satellit, det är första gången man demonstrerar den här lasertekniken för att mäta vind på olika nivåer i atmosfären, säger Heiner Körnich, docent i meteorologi vid SMHI och medlem i den rådgivande panelen på ESA för Aeolus, till Rymdstyrelsens Y outube-kanal.

Informationen Aeolus skickar tillbaka till jorden ska alltså på sikt förbättra väderprognoserna rejält.

- Vi har gjort simuleringar av den data satelliten kommer ge oss, och har sett markanta förbättringar för sex, sju dygn framåt, säger Källén om satelliten, som ska testas i tre år.

ANNONS

- Vi vet inte vad som händer när den slutar. Vi hoppas kunna använda instrumenten i väderprognoserna så tidigt som möjligt, säger Körnich.

Om allt går som det ska skjuts Aeolus upp från Kourou i Franska Guyana under tisdag kväll, svensk tid.

TT

Fakta: Aeolus

Namnet kommer från den grekiska mytologins vindgud Aeolus

Skjuts upp den 21 augusti från Kourou i Franska Guyana. Aeolus kommer att styras från Esas markstation Salmijärvi utanför Kiruna

Storlek: 1.74 m × 1.9 m × 2 m

Vikt: 1366 kg

Driftstid: Tre år

Källa: Rymdstyrelsen

ANNONS