Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Guldfiskar ska förbättra arbetsmiljön i reningsverket. Arkivbild

Larvsugna guldfiskar ska få spindlar att dra

Massvis av spindlar och svårforcerade spindelnät har blivit ett arbetsmiljöproblem vid två reningsverk i Kungsbacka kommun. Nu sätts drygt 40 guldfiskar in för att lösa spindelbekymret.

Fiskarna släpps ut i reningsverkens bassänger – med förhoppningen att minska spindelbeståndet utan användning av kemikalier och bekämpningsmedel, uppger SVT Halland.

- Två gånger i veckan har vi gått till filterbyggnaden beväpnade med krattor för att riva ned spindelväven. Hoppade vi över någon vecka gick det knappt att ta sig in. Det är så mycket spindlar att det blivit ett arbetsmiljöproblem för våra anställda. säger Charlotte Bourghardt, miljöingenjör i Kungsbacka, till TT.

Framgångsrik metod

Planen är att guldfiskarna ska äta de fjädermygglarver som spolas in i avloppsreningen och som lockat massor av hungriga spindlar. Färre larver ska minska också antalet spindlar. En metod som med framgång tidigare använts vid andra reningsanläggningar.

- De jag har pratat med har varit nöjda med guldfiskarnas jobb. Vi har under de senaste veckorna anpassat våra fiskar i en stor balja där de fått mat och bland annat också fått vänja sig vid avloppsvattnet, säger Charlotte Bourghardt.

De första effekterna av guldfiskarnas arbete hoppas man ska visa sig om tre-fyra månader.

- Till nästa sommar räknar vi med att miljön ska vara betydligt bättre. Förhoppningsvis har guldfiskarna också trivts så bra att de förökat sig och blir fler som kan hjälpa till i arbetet, säger Charlotte Bourghardt.