Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

  Bild: HENRIK MONTGOMERY
Bild: HENRIK MONTGOMERY

Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest

Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly lämnar partiet i protest efter anklagelser om sexuella trakasserier, det skriver han själv i ett inlägg på SVT Opinion.
– Jag betedde mig olämpligt och ångrar mig djupt, skriver han bland annat.

Det är på SVT Opinion som Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly uppger att han lämnar partiet i protest mot att partiledningen stängt av honom från partiets aktiviteter efter anklagelser om sexuellt ofredanden.

Bakgrunden är att en kvinna har anklagat Lars Ohly för att ha trakasserat henne sexuellt på en partifest i oktober förra året.

”Det är en stor sorg för mig att jag nu tvingas ut ur det parti jag tillhört och arbetat för så länge. En del har tolkat min tystnad som om jag erkänt att jag begått övergrepp eller är skyldig till sexuella trakasserier. Det har jag inte erkänt och det är jag inte skyldig till. Men jag betedde mig olämpligt och ångrar mig djupt”, skriver Lars Ohly bland annat.

"Inte jag som valt bort partiet"

Han skriver fortsatt att han har bett den berörda kvinnan och sin fru om förlåtelse och har sökt professionell hjälp för att det inte ska upprepas.

"För Vänsterpartiets verkställande utskott (här kallad partiledningen) var detta inte tillräckligt. Ansvaret för att kontakta mig lades på den biträdande partisekreteraren.Inte en enda gång har hon – eller någon annan i partiledningen – frågat efter min version av vad som hände den där kvällen. Ingen – utom denna biträdande partisekreterare – har för övrigt ens talat med mig någon enda gång under hela processen. Det kan man tycka är lite udda", skriver han också.

Han fortsätter sitt inlägg med att han inte uppmanar andra till att gå ur partiet och att han själv kommer att rösta på Vänsterpartiet framöver.

"Det är inte jag som valt bort partiet, det är partiledningen som valt bort mig", skriver han.

Avslutningsvis skriver han att han aldrig kommer att sluta kämpa för ett jämlikt och jämställt samhälle, men att den kampen fortsättningsvis kommer att föras utanför partiet.

"Tråkigt"

GP har sökt Lars Ohly som via sin kollega låter meddela att han inte kommer att ge någon ytterligare kommentar.

I ett pressmeddelande beklagar Vänsterpartiet Lars Ohlys beslut att lämna partiet:

– Det är tråkigt att Lars Ohly väljer att lämna Vänsterpartiet och ingenting vi varken krävt eller önskat. Lars Ohly har varit en viktig person i vårt parti och jag beklagar att han inte velat möta vår önskan om att värna den utsatta kvinnan genom att han en tid framöver undviker partiarrangemang, säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.