Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förre Vänsterledaren Lars Ohly som tvingas lämna sin post som ordförande för Funktionsrätt Sverige pratar med journalister efter fredagens extrakongress. En majoritet av de 41 medlemsförbunden saknar förtroende för honom.

Lars Ohly förlorade strid om förtroende

Förre Vänsterpartiledaren Lars Ohly får avgå som ordförande för Funktionsrätt Sverige. Majoriteten av medlemsförbunden saknar förtroende för honom. Men Ohly håller fast vid att det var rätt att inte avgå redan i höstas när han anklagades för sexuellt ofredande.

Lars Ohly lämnar sin post den 8 mars, när ytterligare en extra kongress ska välja en efterträdare. Då ska också fyra nya styrelseledamöter utses i organisationen eftersom fyra personer tidigare lämnade i protest mot att Ohly självmant vägrat gå.

Ohly säger sig inte vara överraskad av att en majoritet av förbunden uttalade misstroende mot honom. Han tror att diskussionerna runt honom har skadat organisationen.

"En svår kris"

Däremot tycker han inte, med facit i hand, att han skulle ha avgått självmant i ett tidigare läge.

- Vi förmådde samla oss till ett demokratiskt beslut i en svår kris och det hade vi inte lyckats med om jag hade avgått i ett tidigt stadium. Då hade bara några få bestämt att jag skulle avgå, sade Ohly när han kom ut och mötte pressen utanför Funktionsrätt Sveriges kontor i Sundbyberg i Stockholm.

Han mår "inte jättebra, men inte jättedåligt" efter beskedet att en majoritet av förbunden saknar förtroende för honom.

- Om någon frågar mig om råd önskar jag att jag skulle säga att det bästa är att gå ut och ta ansvar, be om ursäkt och ångra sig. Men jag är inte säker för att priset var väldigt högt.

Bra beslut

Att Ohly får gå är bra, anser Ines Uusmann. Hon var en av de fyra som avgick i protest i november när Ohly satt kvar. Då hade det blivit känt att Ohly anklagats för ofredande av en kvinna på ett partiarrangemang i Malmö och att V därefter bett Ohly hålla sig borta från partiets evenemang.

Ohly har bett om ursäkt till kvinnan för sitt beteende samt till Funktionsrätt för att han skadat organisationen.

- Det handlar om en organisation som har mänskliga rättigheter som en grund för sin verksamhet. Det han faktiskt har gjort är inte en fråga om kriminalitet utan det metoo-rörelsen handlar om – man får inte kränka andra människor, säger Uusmann.

Att som Lars Ohly tro att det räcker med att säga förlåt håller inte, enligt henne.

- Jag har uppfattat det som att han anser att ber man om förlåtelse så ska man förlåtas. Jag tycker inte att det går att ta så lättvindligt på mänskliga rättigheter, säger Ines Uusmann.

Hon utesluter att komma tillbaka till organisationen nu när Ohly lämnar. Pelle Kölhed, som också var en av de fyra som avgick i protest, svara på samma fråga att "det är ovisst" och att en hel del hänt undre resan som behöver rätas ut.

Kritiserade styrelsen

I ett långt försvarstal på fredagens extra kongress bad Ohly åter om ursäkt. Men han tyckte samtidigt att förståelsen, i en organisation som Funktionsrätt Sverige, borde vara stor för att alla inte är perfekta.

Ohly kritiserade i talet hur frågan om hans framtid har hanterats internt i Funktionsrätt. Han hävdar att organisationens styrelse har försökt avsätta honom med kuppartade metoder, utan att fråga medlemsförbunden.

Lars Ohly har varit en synlig och aktiv ordförande för Funktionsrätt Sverige sedan maj 2017, efter att ha lämnat riksdagen 2014.

Som ordförande i organisationen företräder man 41 förbund som arbetar för att personer med olika typer av funktionshinder ska få sina röster hörda och rättigheter tillgodosedda.

Lars Ohly tycker också att det behövs en diskussion om rättigheter efter kongressen – men på ett annat plan.

- Jag tycker att vi i spåren av metoo också bör diskutera hur vi hanterar namngivningar, publiceringar av namn på nätet och skuld. Där andra än rättsinstanserna fattar beslut som får långtgående konsekvenser. Men det är inte läge nu, kanske om månader eller år, säger han.